Festival posvećen Rimljanima u Sremskoj Mitrovici

U Sremskoj Mitrovici od 31. avgusta, do 2. septembra biće održan festival CARSKI SIRMIJUM – GRAD LEGENDI. U pitanju je festival koji će zaokružiti kulturna, sportska, muzička, kulinarska i razna druga dešavanja,  organizovana tokom leta u Gradu.  Ovaj trodnevni kulturno-zabavni događaj  probudiće legende drevnog carskog grada, a posetioci će, kroz različite sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost i vreme Sirmijuma, „mnogoljudne i slavne majke gradova“, jedne od četiri prestonice velikog Rimskog carstva.

Festival se otvara u petak, predstavom Legenda o Maksimijanu Herkuliju uz plesačice i borbu gladijatora, nakon čega će se u Gradskom parku – Sirmijumskom forumu, održati raznovrsni programi: kovanje rimskog novca, degustacija rimske hrane i vina, pijaca robova, video-projekcije, gozba u triklinijumu, izložba i prezentacija Projekta Glac…

Subota je dan za izradu mozaika koje će deca i građanstvo praviti na radionici u Gradskom parku. Taj dan će biti završen i veliki podni mural sa temom Sirmijuma i mozaika, koji će prethodnih dana crtati umetnici na Trgu Ćire Milekića. Defile Riimljana i Rimnjanki iz Gradskog parka dolazi do Žitnog trga gde se održava XXVII Festival besedništva SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“

Nedelja, poslednji dan Festivala je posvećen deci. Organizovaće se interaktivne radionice u kojima će deca, kostimirana u Rimljane i podeljena u tri legije osvajati rimske novčiće, kako bi došli do glavne nagrade. Festival se završava atraktivnim muzičko-scenskim performansom Umetničkog centra TALIJA iz Beograda.

U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča doživeti Sirmijum na nov i zanimljiv način.

Za mlade, do 30 godina, organizovano je posebno takmičenje najlepših selfi fotografija ROMAN SELFIE, načinjenih na Festivalu i poslate na e-meil organizatora, za koje glasanje počinje odmah nakon zatvaranja Festivala i traje pet dana, do konačnog proglašenja i dodele nagrada obezbeđenih od strane sponzora. U Gradskom parku, tokom svih dana, biće organizovana i ANTIČKA PIJACA SUVENIRA.

Gosti Festivala biće: „Rimski dani“, Vinkovci „Spectacila Gladiatoria“ , Pula „Rimski dani“, Hrtkovci. Organizator manifestacije je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture „Srem“ i podršku brojnih ustanova, preduzetnika i pojedinaca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*