Црвени метеоаларм за целу Србију за данас и за сутра – савети како преживети вреле дане и тропске ноћи

Обавезно зашитите прозоре од директног Сунчевог зрачења. Затворите врата и прозоре. Ако имате систем за хлађење ваздуха, укључите га у складу са препорукама коришћења ових уређаја. Повремено проветрите просторију. Запамтите да нагли излазак из хладне просторије у прегрејану околину, или улазак споља где је екстремно топло у хладну просторију, може изазвати температурни колапс. Током ноћи спавајте у просторији са отвореним прозорима. Тако обезбеђујете свеж вазух.

Покушајте да себе расхладите тако што ћете бити адекватно обучени. Често се туширајте, умивајте, или посипајте воду по себи. Пијте што више течности, никако алкохол. Алкохол изазива дехидрацију тела. Једите лаку храну.

Избегавајте активности које могу да доведу до исцрпљености организма. Тада сте најрањивији од топлотног стреса, па чак и можданог удара. Први знак топлотног стреса јесте осећај умора. Не излазите на отворен простор у периоду од 11 до 17 часова, планирајте изласке из куће у раним јутарњним, или касним вечерњим сатима, ако је могуће.

Када излазите користите заштитне креме, носите лагану одећу светлих боја, заштите главу од директног утицаја Сунца (ношењем капе, или сунцобрана). Знајте да је температура ваздуха у појединим деловима урбане средине, топлотним градским острвима, знатно виша – обично 5°C, а некад и 10°C од температуре ваздуха која се мери на званичним местима – метеоролошким станицама (у хладу, у метеоролошким заклонима, на 2m висине) и да су најбезбедније зелене површине. Избегавајте да будете изложени Сунчевим зрацима дуже време, чак и када сте на плажи.

На плажи обавезно користите заштитне креме. Посебно пазите на децу.

Када је реч о изложености Сунчевим зрацима имајте на уму UV зрачење. Ово зрачење може бити високо и опасно и по обичном сунчаном дану. Зато пратите званична обавештења о UV зрачењу и препоруке у вези са њим. У случају да сте у аутомобилу, а немате расхладни уређај, обезбедите проток ваздуха и правите честе паузе у вожњи. Расхладни уређај користите на исти начин како га користите у стану и придржавајте се упутства о коришћењу. Нагло излагање великим температурним разликама може бити кобно. Бирајте места у сенци. Обезбедите да за време вожње имате воде за пиће. Пре уласка у прегрејани аутомобил обавезно га добро проветрите како би смањили температуру ваздуха у аутомобилу.

Температура ваздуха у аутомобилу, који је стајао на Сунцу, је вишеструко виша од температуре околног ваздуха. НИКАДА немојте да у паркираном аутомобилу остављате децу, или домаће животиње. Ово важи и за обичан дан, а не само за дане са екстремно високом температуром ваздуха, или за време топлотног таласа.

Болеснике, или старије особе (комшије, рођаке, …), који су сами у стану или кући, свакодневно обилазите и пружите им неопходну помоћ како би се што ефикасније изборили са овом врстом временске непогоде.

Извор/РХМЗ