Сирмиум мјузик фест од 24. до 28. априла

Oд 24. до 28. априла Митровица је домаћин Интернационалног такмичења „SIRMIUM MUSIC FEST“, које окупља музичке таленте из целог света. Већ осму годину за редом, такмичари ће имати прилику да освоје вредне награде, упознају реномиране професоре, друге извођаче и стекну драгоцено искуство у свом професионалном раду. Ове године, пријавило се око 500 извођача из седамнаест држава.Tакмичење се изводи онлајн и уживо,  отворено је за публику, а уједно је и једна од најважнијих манифестација музичког живота нашег града. 

Овогодишњи фестивал одржаће се у Галерији „Лазар Возаревић“ и Музеју Срема. Учесници су ученици основних и средњих музичких школа, студенти Музичких академија и слободни уметници, а представиће се у пет дисциплина: клавир соло, клавирски дуо, дувачки инструменти, камерна музика и соло певање. Најбољи у свакој дисциплини биће награђени новчаним наградама и титулом GRAND PRIX, а предвиђене су и награде за најуспешније професоре и наставнике, награде жирија, награде за најбоље одсвирано дело Е. Грига и награда IN MEMORIAL, у част  професора  Јовановића за најбољег дувача такмичења.

Такмичење се реализује у организацији удружења ,“Sirmium Gradus ad Parnassum“ уз помоћ удружења „Сирмијум град деце“ и Музичке школе „Петар Кранчевић“, уз техничку подршку Центра за културу „Сирмијумарт“,  а под покровитељством Града Сремска Митровица и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Фестивал отворa концерт пијанисткиње Татјана Кравченко из Украјине, док ће другог дана фестивала концерт одржати Александар Сердар, професор ФМУ у Београду, после чега следи и промоција књиге „Уметност интерпретације“.

Трећег дана Фестивала, 26.априла, наступају норвешка пијанисткиња српског порекла Ирина Митровић и пијанисткиња Нина Ботић, док ће чланови жирија наступити четвртог дана. Пети дан фестивала резервисан је за концерт победника такмичења.

Сви концерти су хуманитарног карактера.