Прва седница већа у СМ: Увођење накнаде родитељ-неговатељ и смањење цене грејања

Градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић сазвао је и одржао прву седницу Градског већа у недељу, 4. августа у 7 часова ујутру. Већници су одлучивали о увођењу накнаде за родитеље-неговатеље и смањењу цене даљинског грејања за 10,2 посто. Градоначелник је ове предлоге најавио у свом обраћању одборницима на Скупштини града одржаној у петак.

“Данас смо имали две важне ствари, баш као што сам и говорио претходних дана. Усвојена је одлука о родитељу-неговатељу, која ће бити упућена Скупштини града на одлучивање. Надам да ће цела процедура бити готова до краја августа и да ће мајке, односно очеви, у зависности од ситуације у породици, добити ово право. То конкретно значи да сва деца која нису укључена у системе социјалне заштите и друге видове подршке, јер њихово психо-физичко стање то не дозвољава, где су 24 сата дневно везана најчешће за кревет, да њихови родитељи који нису због тога у могућности да раде, имају право на накнаду, која је у вредности минималне зараде у Републици Србији и имају право на пензијско и инвалидско осигурање. Значи да ће имати право да остваре пензију”, саопштио је градоначелник.

Недимовић је истакао да ово није краткорочна одлука, већ институт који ће се спроводити трајно и да је Град Сремска Митровица прва локална самоуправа у Републици Србији која уводи овакву одлуку: “Ово је први пут у Србији да се овакав један институт примењује, ово је толико угрожена друштвена група и ми морамо да водимо рачуна о сваком појединцу у Сремској Митровици. Све је важно, и инфраструктура и привреда, али када дође до оваквих ствари, ви у ствари схватите колико морате да водите рачуна о сваком појединцу и покушате макар на симболичан начин да пружите подршку тим људима, а њима то значи све”.

Градоначелник је обавестио јавност да је Градско веће издало налог ЈКП “Топлификација” да смањи цену даљинског грејања за 10,2 посто почевши од 1. августа ове године: “Снижење цене грејања за стамбени простор, како за оне којима се потрошња обрачунава по квадратном метру, као и за оне који имају калориметар, у висини 10,2% умањења цене, почевши од 1. августа. Указивао сам још пре месец или два да стање на тржишту енергената и уопште ценовна политика која се води у држави је таква да има услова за смањење цена. Не знам зашто су се претходно руководство и зашто руководиоци “Топлификација” оглушили на ове ствари. Мислим да морају да сносе одговорност због тога. Данас је Градско веће ово наложило “Топлификацијама”, искористило свој крајњи инструмент”.

Недимовић је истакао да су се након његове посете Општој болници десили битни и позитивни помаци, те да ће Сремска Митровица добити нешто што никада није имала, као и да ће више о овоме говорити у наредним данима.

 

Loading