Појачана контрола рибарница од стране ветеринарских инспектора

У време наступајућих празника и слава, односно у време када се промет рибе обавља у већем обиму, ветеринарски инспектори Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, поред редовних, спроводе и појачане, такозване „акцијске“ контроле  на територији Републике Србије.

Појачане контроле се спроводе у складу са анализом ризика а нарочито на местима где се у празничне дане очекује већа понуда, али и потражња.

Ветеринарска инспекција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде контролише рибу, како свежу тако и смрзнуту, у свим регистрованим објектима.

Саветујемо потрошаче да рибу купују у рибарницама односно на местима где је потрошачима доступан податак о врсти и пореклу рибе, као и року употребе, и где је могуће проверити да ли се риба чува на прописан начин, зависно од температурних режима који се захтевају.

Саветујемо потрошаче да нарочито обрате пажњу на следеће:

  • мирис свеже рибе је специфичан и својствен врсти рибе, не сме непријатно мирисати
  • риба не сме имати „упале“ очи и замућену односно непрозирну рожњачу, јер то указује на старост уловљене рибе,
  • шкрге свеже рибе су влажне, јасно црвене боје и без страног мириса, а промена боје шкрга, сасушене шкрге, несвојствен или интензиван мирис, су почетни знаци квара,
  • кожа свеже рибе је сјајна, влажна и клизава.
  • месо свеже рибе треба да је чврсто, што се види уколико нестане удубљење које настаје на месту које се притисне прстима. Боја меса зависи од врсте рибе.

 

Промет хране ван за то одобрених површина и објеката је законом забрањена (на импровизованим тезгама на јавним површинама, или на пијаци ван расхладних витрина). Апелујемо на потрошаче да рибу не купују на таквим местима, јер се храна без доказа и исправа о пореклу, као и храна произведена у неодобреним објектима и без надзора ветеринарске инспекције, сходно Закону о безбедности хране, сматра небезбедном.

 

Апелујемо на потрошаче да се приликом куповине хране понашају са „пажњом доброг купца“ односно да се пре одлуке о куповини упознају са свим својствима хране, као и да храну која је прописно декларисана купују на местима која су за то регистрована.