Под вођством диригента Пејакова изведен још један изузетно посећен концерт Српског певачког друштва у Руми

Српско певачко друштво у Руми основано је 1862. године не само као хорски састав, већ и као симбол српске нације и православне културе. Просторије друштва су биле на данашњем Занатском тргу, док су чланови друштва били и утицајни људи који су своју имовину остављали друштву. У цркви Сошествија Светог Духа 1902. године изведена је први пут Химна друштва коју је компоновао Исидор Бајић.

После Другог светског рата друштво је забрањено 1948. године да би педесетих година 20. века поново почело са радом и успешно радило као градски хор.

У завршници Културног лета у Руми као један од последњих програма је био и изузетно добро посећен концерт Српског певачког друштва у Руми, који је одржан у великом холу Културног центра 25. августа. Свој концерт је Српско певачко друштво, које постоји већ 162 године, започело својом химном коју је за њих написао познати композитор Исидор Бајић.

Под вођством диригента Синише Пејакова, који са хором ради од почетка ове године, изведен је концерт друштва.
Диригент Пејаков каже да се трудио да сачува што више од старог репертоара певачког друштва, али има и нових песама су изведене на овом концерту.

„Биће ту и праизведба „Оче наш“ из литургије коју сам ја написао за мешовити хор, има ту и неких мојих нових аранжмана, неких мало ведријих мелодија, једна грчка нумера . За нашу публику смо припремили и световне и духовне песме“ истакао је Пејаков непосредно пред почетак концерта.

Српско певачко друштво сада има двадесетак чланова, а делује и са циљем промоције хорског певања, па отуда и позив за све заинтересоване да се придруже Српском певачком друштву у Руми.

Српско певачко друштво у Руми“ има троструку улогу: неговање хорске музике уметности, очување традиције важне културне установе града и дружење чланова након проба и на излетима. Чланови хора су разних професија и генерација. Репертоар је разноврстан: световна и духовна музика, композиције разних земаља и епоха, а на дружењима савремена домаћа поп и рок музика, народна и староградска. У току године у репертоар хора се уврсти најмање шест нових композиција. Хор сарађује са другим хоровима , оркестрима, солистима и КУД-има. Наступа на свечаностима, у црквама и манастирима, на нашим и међународним фестивалима, у другим градовима са којима има успешну сарадњу и пријатељство.

Ново поглавље хора почиње 2002. године поводом 140-те годишњице постојања када је измењен је статут и враћено име „Српско певачко друштво у Руми”.