Нова мера подршке румским пољопривредницима: Од 2025. средства за набавку семена и репроматеријала

И у наредном периоду Општина Рума ће наставити снажно да подржава развој пољопривреде и да помаже онима који се баве пољопривредом, рекао је приликом образлагања планова за наредни период новоизабрани председник Општине Рума Душан Љубишић.

„Мере подршке су следеће: субвенционисање камата на осигурање усева код пословних банака, анализа земљишта од стране Пољопривредне стручне службе у Руми за наше заинтересоване пољопривреднике биће у потпуности исфинансирана од стране буџета Општине Рума, набавка односно тендер за набавку ракета за противградне станице”, навео је Љубишић.

Он је навео да је Општина значајно улагала у овај сегмент иако је како је рекаоп ољопривреда ипак већим делом у надлежности републичке и покрајинске власти.

„Урађено је на десетине километара мреже атарских путева  на територији наше општине. Само ове године од Секретаријата за пољопривреду одобрен нам је 71 милион динара – дакле никад више, а за уређење око 20 километара наших атарских путева и изградњу отресишта“, рекао је председник.

Председник је најавио и нову меру коју ће Општина Рума увести јесте субвенција за набавку семена и репроматеријала која ће бити намењена малим и средњим пољоприведним газдинстивма на територији румске општине. Он је подсетио да је ова мера постојала и пре и да се показала као веома добра, те да ће бити уврштена у буџет за 2025.

Весна Самарџија