Мировић доделио уговоре о једнократној новчаној помоћи студентима ромске националне мањине

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас уговоре о једнократној новчаној помоћи студентима ромске националне мањине који су уписани применом афирмативне мере у школску 2022/2023. годину на Универзитет у Новом Саду.

Реч је о мерама које представљају механизам подршке како би се смањиле неједнакости у друштву.

Висина једнократне новчане помоћи износи 30.000 динара по студенту, а ове године је ту могућност остварило десет студената из осам локалних самоуправа.

„Образовање мора бити доступно свим припадницима ромске националне мањине, који заслужују боље друштвене, економске и социјалне прилике. Ромска деца су најугроженија и образовање је кључ да се Роми изборе за бољи статус у друштву“, изјавио је Мировић након доделе уговора.

Покрајинска влада ће, како је навео Мировић, и у будућности бити посвећена унапређењу положаја ромске националне мањине, кроз запошљавање најбољих студената и друге програме.

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова до краја месеца расписаће и конкурсе за пројекте у области унапређења положаја Рома.

Директорка Канцеларије за инклузију Рома Љиљана Михајловић изјавила је да је овај позив расписан у циљу побољшања материјалног положаја студената прве године и мотивисања да наставе школовање.

Посланица у Скупштини Војводине Јелена Јовановић захвалила је Покрајинској влади на подршци студентима ромске националне мањине истакавши да је овај вид подршке изузетно важан, пре свега за жене.

Додели уговора присуствовао је и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.