Крупањ – Оаза спорта и здравог начина живота

Сведоци смо да у данашње време омладина све више времена проводи у затвореном простору, пред ТВ екраном, компјутером или мобилним телефоном. Слабо се крећу, све више се друже преко друштвених мрежа и мало времена проводе у природи. Нажалост, све је чешћа појава прекомерне тежине која настаје као последица неправилне исхране и физичке неактивности, а која на дуже стазе, може изазвати и озбиљније здравствене проблеме. Такође, сведоци смо да се већ годинама уназад локалне самоуправе широм Србије труде да омладини обезбеди што богатију и квалитетнију спортску инфераструктуру како би их афирмисала да се више окрену здравим стиловима живота и бављењу спортом.

Једна од локалних самоуправа која непрестано улаже у унапређење спортске инфраструктуре, али и спортског туризма јесте и Општина Крупањ. Ово малено место, у западној Србији, окружено Јагодњом, Борањом и Соколским планинама има све карактеристике природног карантина сто је љубитељима природе и спорта веома важно. Овакав вид карантина гостима нуди погодан амбијент за спортске припреме бројних домаћих и страних екипа.

У срцу Рађевине постоје чак две спортске хале, „Боривоје Ж. Милојевић“ и спорска сала крупањске Средње школе, и осам отворених спортских терена, од чега су три велика фудбалска и пет малих.

– Спортска хала „Боривоје Ж. Милојевић“ углавном се користи за школски спорт, али и за летње и зимске припреме кошаркаше, одбојкашке и рукометнме селекције. Она је погодна за све врсте халских спортова. Минулог лета у гостима су нам били и учесници Летњег рукометног кампа, Међународног стонотенисерског кампа и многи други – објашњава Младен Илић, млади тренер ФК Рађевац.

Током нашег боравка у Крупњу срели смо се са учесницима Међународног рукометног кампа из Црне Горе, који за ово место имају само речи хвале. Кажу, годи им то што се све налази у непосредној близини – терени, спортска хала, базен, ресторани и хотел, а прелепа природа која их окружује остаће им урезана у сећање као најлепша успомена.

Још један вид спортске туристичке понуде Крупња су и три велика фудбалска терена, од којих се највећи и набољи налази уз само спортску халу.

– Он је опремљен вештачком травом и рефлекторима и као такав је веома погодан за припреме током летњих али и зимски периода. Поред овог у градском језгру налазе се још два велика фудбалска терена са природном травом који припадају ФК Столице и ФК Рађевац – каже Илић.

Мали спортски терени, којих има пет у самом срцу вароши, су мини пич са вештачком травом на коме се претежно обављају тренинзи малог фудбала, кошаркашки терен са тартан подлогом и три мултифункционална терена са бетонском подлогом.

На наше питање која је спортска дисциплина најзаступљенија међу најмлађима, Илић нам је недвоумећи се рекао да је то фудбал, јер како додаје деца како наврше пету годину, понесени успесима бројних домачих и светских спортиста, почињу да се баве овом најзаступљенијом спортском дисциплином.

– Као тренер селекције 2009/2010. годишта могу са поносом истаћи да су наша деца веома талентована. Један од проблема са којима се ми тренери млађих селекција сусрећемо јесте задржавање пажње, због све веће употребе савремене технологије, али и са тим се јако добро боримо и на различите начине афирмишемо децу да напредују и уче – каже наша саговорник.

Ту тврдњу потврдио је и Илићев колега и власник Фудбалске академије голмана „Маркан“ из Београда, Владимир Марковић, који је своју екипу на припреме довео баш у срце Рађевине. Како је додао, Крупањ су одабрали пре свега због идеалних услова за припреме селекција, али и због надалеко чувеног пријатељског духа и гостопримства. Током шестих припрема Крупањ је посетило 24 голмана и 20 фудбалера из ове београдске академије који су, како су нам рекли, изузетно задовољни и условима и гостопримством домаћина.

Поред чињенице да је спорт за локалне малишане потпуно бесплатан и да Купањ поседује широк спектар спортова од најзаступљенијег фудбала до одбојке, рукомета, кошарке, каратеа, бокса, стоног тениса, билијара и других, Рађевина се може похвалити и спортском традицијом дугом више од једног века. Реч је о ФК Рађевац који је основан 1922. године, а који је век постојања обележио низом спортски активности и трибина.

Што се тиче ботилачких спортова попут каратеа, теквонда и бокса, спортска сала крупањске Средње школе идеална је за одржавање ових тренажних процеса. Она је често домаћин бројним домаћим и регионалним селекцијама, а приликом наше посете затекли смо чланове Теквондо асоцијације Београда на челу са младим и успешним тренером и бившим репрезентативцем Србије, Луком Станојловић.

Као и његове колеге, Станојловић је имао само речи хвале како за услове тако и за љубазне домаћине, додајући да ће се и наредне године сигурно вратити са децом у срце Рађевине.

Из свега наведеног може се слободно закључити да је Општина Крупањ идеално место за бављањем спортом и почетак једног бољег и здравијег начина живота. И поред тога што ово место поседује богату спортску инфраструктуру и велико природно богатство, цене изнајмљивања спортских терена, сала и смештаја су веома приступачне, како су наши саговорници и крупањски гости рекли, једне од најповољнијих у читавој Србији. Наша екипа је била и уверила се у квалитет услуге и тачност тврдње да у Крупањ дођеш као гост а одеш као пријатељ. Сада је на вас ред.

Љ. Марковић