КЕРКЕЗОВА АНАЛИЗА: Разлика између Србије и Португала је велика, жао ми је што Пепеу никада нисам тражио дрес!

Светско првенство у фудбалу ушло је у саму завршницу, десиле су се две велике сензације – Бразил је елиминисан од Хрватске, а Португал од Марока.

О Мундијалу, Португалу и клупској каријери, говорио је фудбалер Дејан Керкез, који је једно време играо и за португалски Маритимо и упознат је са тамошњим фудбалским приликама.

На почетку разговора за Меридиан спорт је открио како проводи слободно време услед зимске паузе у српском фудбалу и да ли прати Светско првенство.

– Паузу проводим у родном Челареву и Новом Саду, мало сам одморио и већ почео лагано да тренирам код кондиционог тренера Веселина Секуловића. Наравно, пратим Мундијал, сада много мирније него док смо ми учествовали. Надао сам се и очекивао, као и сви у Србији, да можемо више, али шта да се ради, битно је да направимо континуитет учестововања на великим такмичењима – почео је Керкез причу за Меридиан спорт и наставио:

– После елиминације Србије, навијао сам за “синов” Португал, да прођу што даље, али Мароко се испоставио као непремостива препрека за Роналда и екипу. Још једном се показало да у овој фази такмичења нема више слабих тимова, очигледно свако сваког може да победи, детаљи често превагну на једну страну. Не усуђујем се да прогнозирам ко ће се на крају радовати “Богињи” – каже високи дефанзивац.

ЕПИЗОДА У ПОРТУГАЛУ

Кад смо већ код Португала, говорио је Керкез и о периоду у дресу Маритима.

– Прва година у Португалу била је фудбалски сасвим коректна, одиграо сам двадесетак утакмица, забележили смо неке сјајне резултате, победа против Бенфике, нерешено са Спортингом и Брагом. Тамо сам имао прилику да играм против сјајних играча, дебитовао сам против Бруна Фернандеша, Бразилца Рафиње. Касније сам играо против Пепеа, Луис Диаза, Мареге. Диаз је био најтежи за чување, јер је невероватно брз, поред њега веома изазовно је било играти против Паулиња, који је још комплетнији играч, паметан, снажан, има добар шут. Друга година била је ужасна, нису ми пријале честе промене тренера и нисам успевао да се изборим за минутажу – искрен је поуздани штопер.

Маритимо је клуб са острва Мадеира, налази се у Атлантском океану, а родно је место Кристијана Роналда.

– Острво Мадеира је прелепо, заиста сам уживао тамо са женом, ту нам се родио и син, тако да нас за Португал вежу прелепе успомене. Из тог периода најчешће се чујем са хрватским интернационалцем Јосипом Вуковићем, одличан играч, који ме је сјајно дочекао и помогао да се адаптирам на нову средину – каже Керкез и додаје:

– Португалци су права фудбалска нација, фанатици, сви прате фудбал. Чини ми се да су им помешана осећања што се тиче Роналда, много су поносни на њега и поштују све што је направио, али би им још више значио велики резултат на Светском првенству, са њим или без њега у тиму – елаборира бивши фудбалер Маритима.
Борбени дефанзивац открио је и ко му је фудбалски узор.

– Мени је фудбалски узор Пепе, португалски штопер, доста су потцењени његови фудбалски квалитети, јер је имао те моменте “лудила” па га људи више по томе препознају. Неки од његових бивших саиграча су ми рекли да је сјајан човек и велики професионалац. Играо сам против њега и то је једини играч због ког ми је жао што му нисам тражио дрес – открива Дејан Керкез.

ГДЕ СМО У ОДНОСУ НА ПОРТУГАЛ?

Замолили смо нашег саговорника да нам упореди српску и португалску лигу.

– Разлика је велика, они имају континуитет и дефинитивно знају посао што се тиче трансфера, у првом реду Порто и Бенфика, затим и остали. Мањи клубови имају ту срећу, да су у прилици да уз минимална улагања доведу квалитетне играче из Африке и Јужне Америке, јер ти фудбалери знају да им је то велика одскочна даска за остале клубове у Европи. Али, веома ценим нашу лигу и играче, мало нам фали да будемо много бољи, ту пре свега мислим на инфраструктуру, терене за утакмице, али и тренинг – каже фудбалер Напретка.

Зимски прелазни рок је пред нама, те смо нашег саговорника упитали какви су му даљи планови што се тиче каријере.

– Имам жељу да се поново опробам у иностранству, мислим да сам искуснији него пре три године, али видећемо када ће се указати прилика за тако нешто – завршио је причу за Меридиан спорт Дејан Керкез.