Завичајни музеј Рума: Мостови културе између Русије и Србије кроз изложбу слика

У Завичајном музеју Рума, у сали легата Миливоја Николајевића, 16.08.2024. је отворена значајна изложба слика на којој су приказани радови 27 уметника из Евроазијског савеза ликовних уметника из Москве. Изложба ће бити доступна посетиоцима до 25. августа 2024. године.

Овај културни догађај организован је у сарадњи Удружења српско-руског пријатељства „Шид“ и Завичајног музеја Рума, уз подршку Регионалног удружења српско-руског пријатељства „Срем“ из Сремске Митровице. Наравно, значајан допринос у организацији дали су и чланови Евроазијског савеза ликовних уметника, на челу са професионалном ликовном уметницом Светланом Владимировном Орлов, познатијом као Светлана Соло.

На изложби су приказане 34 слике, које ће садрже три тематске целине и три технике: Свет акварела, Свет пејзажа и Свет архитектуре. Овај скуп радова нуди увид у различите аспекте уметности које представљају уметници из Русије, али и из Србије, укључујући Руму, Београд и Сремску Митровицу.

Мићо Ђукић, председник Управног одбора Удружења српско-руског пријатељства „Шид“, изразио је задовољство због овог догађаја, истичући да је изложба резултат дугогодишње сарадње са Евроазијским савезом ликовних уметника.
„Ова изложба је резултат наше континуиране сарадње и чини нам велико задовољство што можемо да представимо радове ових изузетних уметника“, изјавио је Ђукић.

Он је такође напоменуо да је сарадња започета пре десетак година и да је током времена успостављена чврста веза између српских и руских уметника.

„Пре десетак година смо успоставили блиску сарадњу са Светланом Владимировном Орловом која нам је довела прве изложбе и прве ликовне уметнике код нас у Шид, где смо успоставили ликовну колонију, која је имала прекид због короне, али смо наставили сарадњу одмах по успостављању нормалних животних околности и односа после короне. У последње три године сваке године Светлана долази као члан Евроазијског савеза ликовних уметника у Републику Србију и заједно са нама у Шиду, регионалним удружењем сроско-руског пријатељства “Срем“ из Сремске Митровице организујемо низ изложби сваке године у више градова на територији Војводине, а надамо се да ће то следеће године бити и на територији Републике Србије. Ове године смо се определили за две изложбе, ову изложбу која представља групну изложбу радова ликовних уметника чланова Евроазијског савеза ликовних умееника и самосталну изложбу ликовног уметника Антоана Супрун која је изложена у Шиду. Већ смо договорили за следећу годину нове излобе и пројекте које ћемо заједно реализовати, а све у циљу унапређења , међусобног упознавања култура руског и српског народа који су у сваком случају братски народи по свим аспектима, почев од верског, културног до спортског“, изјавио је Ђукић.


Светлана Владимировна Орлова је свечано и отворила изложбу и том приликом истакла важност овог пројекта за културну размену између две земље.

„Пројекат АртБалкан који организујемо у Москви већ од 2012. године омогућава уметницима из Србије да представе своје радове у Русији. Важно је што се ови догађаји одвијају у сарадњи са Домом Националист у Москви, што доприноси културној размени и разумевању између наших народа,“ истакла је Орлова.

Отварању изложбе присуствовао је и директор Установе Завичајни музеј Рума Урош Николић који је приликом отварања истакао да му је драго што Рума може да угости ову изузетну изложбу која је међународног карактера.

Стеван Ковачевић, саветник председника Општине Рума за културу, изразио је задовољство због овог значајног догађаја: „Изузетно сам срећан што су се организатори одлучили да обогате наше културно лето овако садржајном изложбом. Данас имамо прилику да видимо једну изложбу која спаја разне ликовне технике, стилове и естетике, али им је свима заједнички вртоглави, благи словенски дух. Сигуран сам да ће ова изложба обележити овогодишње културно лето и надам се да је ово само почетак једне трајније сарадње у циљу упознавања уметника из словенских земаља.“

 

Изложба „Свет акварела, Свет пејзажа и Свет архитектуре“ обећава богат визуелни доживљај и представља важан корак у наставку културне сарадње између Србије и Русије.

 

Пројекат “Културни мозаик Руме”  суфинансиран је од стране Општине Рума. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Loading