Драгана Милошевић уручила заједници Срба у Лабину народне ношње и „Прозна дела српских научника“

У оквиру другог Фестивала уметности и толеранције „Лабина“, у истарском граду Лабину, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић сусрела се са председницом Националног већа Срба у том граду Цвијом Давидовић  и том приликом уручила народну ношњу из Срема, као и комплет издања „Прозна дела српских научника“.

„Данас смо поклонили народне ношње из Срема, а у сусрет одржавању изложбе на Петровдан, 12. јула, која је и слава српске заједнице у Лабину, у плану нам је да пошаљемо и ношње из других крајева Војводине и Србије. Осим тога, за потребе тамошње српске заједнице, која броји око 100 људи, од  око 10.000 становника Лабина, у наредном периоду ћемо, поред издања које смо им данас уручили, обогатити њихов библиотечки фонд са бројним значајним насловима, који ће нашој заједници омогућити да с поносом чувају културу, традицију и писмо, на начин како то чине све националне заједнице код нас“, изјавила је Драгана Милошевић.

Она је навела да ће, с обзиром на то да заједници Срба изван граница Републике Србије, кроз конкурсне линије подршку пружа и Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, ту подршку добити и Национално веће Срба у Лабину.

Цвија Давидовић је изразила захвалност Покрајинској влади на поклонима, који су од значаја за заједницу Срба у том граду и региону, истичући да им је жеља да се та сарадња још више прошири.

Богато нематеријално културно наслеђе оба региона и држава још је један од услова за далеко бољу сарадњу, са чим се сагласио и градоначелник Лабина Валтер Главичић, додајући да они сваке године с радошћу долазе на обележавање Петровдана, 12. јула, као и на дружење за Бадње вече по јулијанском календару.

Свечаном догађају присуствовали су и директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“ Ненад Шапоња, директор Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало, као и уметнички директор Фестивала Соња Дамјановић.