„Дани Међаша“ – традиција за будуће генерације

Поред обиља нетакнуте природе, Крупањ је познат по многобројним традиционалним манифестацијама попут „Дана Међаша“, Петровдански саабор и „Плодова Рађевине“. Неке од њих негују традицију дугу и преко 150 година. Овим манифестацијама Туристичко спортска организација општине Крупањ већ годинама се залаже да од заборава отргне старе обичаје, вештине, занате, песму, игру и све оно што се подразумева српска традиција.

Било да је пролеће, лето, јесен или зима Крупањ се може похвалити са по бар једном већом манифестацијом која окупља велики број како посетилаца тако и излагача из других делова наше земље. Овог пута говоримо о „Данима Међаша“, који су и ове године одржани почетком јула на свима добро познатом месту, планина Јагодња код етно села Мачков камен. Манифестација за циљ има очување традиције и обичаја уз дружење и такмичење гостију и становника тромеђе Азбуковице, Рађевине и Подгорине, односно општина Љубовија, Крупањ и Мали Зворник.

– Како би посетиоцима најбоље показали да планина Јагодња ни почему не заостаје од природних лепота Златибора или неких других планина у Србијии, одлучили смо да Дане Међаша приредимо недалеко од Спомен костурнице на Мачковом камену. Показујемо и да западна Србија, односно доње Подриње и даље гаји добросуседске односе.Ово је ујудно била и идеална прилика да се посетиоци из других крајева наше земље упознају са културном баштином, традицијом наших крајева, да пробају неке нове укусе, али и да се опробају у неком од такмичења у народном вишебоју – објашњава Младен Стефановић, тадашњи помоћник председника општине.

Директор ТСООК Дејан Михаиловић казао је да овакве манифестације имају веома важну улогу у очувању српске традиције и обичаја.

– На овај начин желимо да обичаје, попут наших дедова и прадедова, пренесемо млађим генерацијама, односно да наставимо низ преношења знања и вештина са колена на колено. Ово место је међа између три општине, а како међа не би само раздвајала ми смо се досетили да организујемо овакву манифестацију која ће спојити становнике Крупња, Љубовије и Малог Зворника. Наши међаши спајају људе – каже Михаиловић.

Дани Међаша почели су косидбом, односно такмичењем у кошењу траве ручном косом, након чега је уследио народни вишебој. Такмичари, и деца и они мало старији, такмичили су се у дисциплинама бацање камена са рамена, скок у даљ, прескок и надвалечње конопца.

На 13. Данима Међаша учествовало је чак 18 такмичара у традиционалној косидби, што је и иначе рекордан броиј пријављених. Међу искусним такмичарима било је и млађих, који су ту по први пут, а један од них је и шеснаестогодишњи Владимир Кикановић који је љубав према кошењу ручном косом наследио од свог деде. Владимир нам је открио да није очекивао да је кошење ручном косом толико тежак посао, али и да му се и поред те чињенице и даље допада. Што се тиче награде, за прво место додељен је тример, док су преостала два места награђења вредним поклонима СТИХЛ компаније.

У категорији надвлачење конопца победила је екипа браће Савић из Брштице која, како каже, већ читаву деценију узима учешће у свим надметањима у традиционалним вештинама. Награди су се кажу надали, а са Дана Међаша понели су само најлепше успомене.

У скоску у даљ учествовали су и мали и велики, сви заинтересовани за традицију али и награде које су потом уследиле. Поред спортских дисциплина, на Јагодњи је тада одржано такмичење и у припремању традиционалног чорбастог пасуља. Победници у кулинарству освојили су котлић и посуде за припремање хране.

Дани Међаша у Крупњу традиционално су привукли и многе излагаче домаћих производа од вунених чарапа и прслука до домаћих посластица, производа од млека и меса. Један од штандова припадао је и пољопривредном газдинству Тадић из Ваљева које се Крупањцима представило са чак 19 производа од млека – полутврди димљени сиреви од чистог крављег млека, сиреви са пистаћима, аронијом и сувом шљивом.

Цео програм 13. Дана Међаша на Јагодњи додатно је обогатио наступ домаћег фолклорног ансамбла, као и интрументал на хармоници.

Иначе, све манифестације на територији општине Крупањ организују се под покровитељством локалне самоуправе. А поред Међаша, Рађевина је такође позната и по великом броју других манифестација којим чувају традиционалне обичаје од заборава.