Српска православна црква (СПЦ) обележава празник који се назива Туциндан.
Туциндан је празник који увек пада 5. јануара, дан пред Бадњи дан, односно два дана пре најрадоснијег хришћанског празника Рождество Христово – Божић.
Тога дана се коље или припрема печеница, односно печење за Божић. Некада се печеница тукла – убијала крупицом соли, касније ушицама од секире, па се онда, убијено или ошамућено прасе или јагње клало и редило. Зато је овај дан назван Туциндан.
За печеницу се обично коље прасе или јагње, а уз то неко још коље и припрема печену ћурку, гуску или кокошку.
Верује се да је обичај везан за клање печенице, вероватно остао из страних многобожачких времена, везан за приношење жртве.
Црква га је прихватила и благословила, јер после Божићног поста, који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно јаки мразеви и зиме.
На Туциндан, по народном веровању, децу не ваља тући, јер ће целе године бити неваљала и боловаће од чирева.