Данас је Свети великомученик Пантелејмон

Preuzeta fotografija

Српска православна црква данас прославља Светог великомученика Пантелејмона. Његово име значи свемилостиви, а у нашем народу је прозван и Свети Пантелија.

Једног слепог човека, којег су до тада лекари неуспешно лечили, излечио је именом Христовим. Када су други лекари чули за то, тужили су га цару Максимијану, пред ким се он изјаснио да је хришћанин и пред свима на исти начин излечио једног одузетог човека. Цар га је онда ставио на муке, али му се Господ јављао неколико пута и исцељивао га. На крају, на губилишту, клекнуо је да се помоли. Џелат га је ударио мачем по врату и мач се поломио и није га могао посећи док светитељ није завршио молитву и потом сам рекао да га посеку. Био је посечен 304. године под неком маслином која је постала окићена плодом.

Мошти Светог Пантелејмона су чудотворне и налазе се у више православних цркава. У светогорском руском манастиру Светог Пантелејмона чува се његова глава, а део моштију налази се и у српском манастиру Хиландару.

Свети Пантелејмон се призива при водоосвећењу и јелеосвећењу заједно са Светим Ермолајем и осталим бесребрењацима и чудотворцима

Извор/ Политика

Loading