„Геореализам 3“-Геометријски реализам

Жељко Радић, уметник који живи и ради на релацији Нови Сад – Рума, познат је по својој свестраности у ликовној и примењеној уметности. Дипломирао је на Факултету примењених уметности и дизајна, на одсеку за зидно сликарство – рестаурацију и конзервацију, у класи професора М. В. Мирског. Магистрирао је на истом факултету у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије. Године 2023. освојио је плакету Миливоја Николајевића на 49. ликовној колонији Борковац.

Његова нова изложба под називом „Georgealizam 3“ представља идејно и стилско наслеђе претходне изложбе „Georgealizam 2“. Иако су прошле године, Радићева посвећеност истраживању простора између слике и графике остаје непромењена. Од својих студентских дана, када је био под утицајем кубизма и руских авангардних праваца, Радић истражује праволинијске форме и квадратност, уносећи у свој рад елементе минимализма, неодадаизма, и поп арта.

„Georgealizam 3“ доноси рефлексију о савременом друштву, критикујући његову површност и потрошачки менталитет кроз хладне, неемотивне слике које одражавају отуђеност модерног човека. Ова изложба пружа јединствен поглед на трансформацију уметничких праваца кроз Радићев препознатљив стил, док најављује његов прелазак ка нео поп арт фази, где дигитална уметност и компјутерска графика играју све значајнију улогу.

Као део манифестације „Културно лето“ у Руми, велики део овогодишњих културних манифестација дешавао се управо у Завичајном музеју Рума. На питање шта је то највише заинтересовало публику ове године, директор ове установе  Урош Николић в.д. директора ове установе каже:“Завичајни музеј се након две године вратио са својим програмима и то у оквиру манифестације Културно лето, у своје просторије. То је одмах подигло и посећеност свих програма. Оно што треба да се истакне то је да смо имали 12 програма, 4 изложбе, 3 предавања, пројекције филмова, концерт..Оно што је најпосећеније  то су наравно предавања нашег кустоса везане за локалне теме, као и сваке године. Ово је оно на чему увек базирамо свој програм. Пажњу је привукло вече археолошког филма, а изложбе наших локалних уметника увек су добро посећене и прихваћене“.

Међународне колоније које организује Евроазијска унија из Москве била је добро посећена а лепо је било  отварање које је наишло на махом позитивне реакције, додао је Урош Николић.

Наш рад се наравно наставља и након Културног лета, мало ћемо само успорити са терминима. Ипак смо имали 4 изложбе за два месеца што је изузетно брзо, али ћемо до краја годфине имати још 4 изложбе за 4 различита месеца“.

Пре годину дана одржана је 39. ликовна колонија Борковац, а тема је била компијутерска графика, заправо је то била техника којом смо се бавили а тема је била слободна. Ова изложба није иста као она коју сам радио на Колонији већ су у питању слике, акрил и уља на платну.Тако да планирам да следећу изложбу у дигиталном формату“ истакао је Жељко Радић непосредно пре почетка изложбе .

Геореализам се зове то је неки стил који сам од студентских дана практиковао и форсирао као лични начин израза. Заправо значи геометријски реализам“.

Пројекат “Културни мозаик Руме”  суфинансиран је од стране Општине Рума. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.