Вредна донација робота школама у Срему од Ротари клуба Рума

28 школа са подручја Срема и околине добило је по једног Мбот робота за употребу у настави информатике које су заједнички доделили Ротари клуб Рума и Чукарица у оквиру пројекта „За лепшу школу“ на основу меморандума са Министарством просвете.  У ротари клубу Рума кажу да је ово четврта година за редом како учествују у овом пројекту, а по први пут је додела организована у Руми.

„Цела ова прича је заснована са циљем да едукативни систем унапредимо, да деца имају дигитално образовање јер статистика каже од 10 занимања будућности 9 су директно везана за ИТ, а  и самим тим пратимо причу о Руми јер долазе нам и страни инвеститори  и домаћа привреда се развија тако да ово уврштено у образовни систем ће децу да прилагоди новим занимањима и будућим пословима“, рекао је Владимир Лалошевић, члан Ротари клуба Рума.

Уз роботе наставници и школе су добили  и потпуно бесплатне скрипте о коришћењу мбот робота, а партнер на пројекту је Издавачка кућа Клет која је донирала кодове за дигиталне учионице.

„Наша улога у овом пројекту је да ће наставници и ученици који ће учествовати у такмичењу имати прилику да путем наше платформе е- учионица припремају децу за такмичење. На платформи ће бити и задаци сви потребни за такмичење где ће моћи да комуницирају са ученицима, постављају питања, добију одговоре и децу припреме адекватно за такмичење“, каже Бојана Стојановић, Издавачка кућа Клет.

До сада је путем овог пројекта донирано преко 600 рачунара, скоро 1100 дронова и 1500 мбот робота за учење програмских језика Скреч и Пајтон.  Вредност ових донација износи преко 600.000 долара, а подршку овом пројекту дали су  и ротаријанци из Џорџије.

„Ви добро знате да је информатика уведена као обавезан предмет пре четири године са Министарством просвете, а није било довољно дигиталних алата. У разговору са наставницима и директорима дошли смо до сазнања да средства као што су дронови и роботи су јако потребни за ову причу а ево већ настављамо идуће године ће Рума бити носилац пројекта за 3Д принтере тако да ће и то бити један од пројеката које радимо за наше основне школе“, рекао је Владимир Матић, паст гувернер Дистрикта 2483 Србија и Црна Гора.

Подела донације организована је у 10 градова широм Србије, а кроз едукацију је до сад прошло 1500 наставника информатике и технике и технологије. Данашњој едукацији и подели робота присуствовао је помоћник председника општине за образовање који је истакао важност увођења иновација у образовни систем који мора да прати потребе привреде.

„Свакако да у том сегменту највећи значај има иновативност  примена напредних технологија јер то омогућује да се у убућности наши грађани свршени школарци успешно укљујучују у привредни живот. Ово је веома значајна донација с обзиром да ће ученици наших школа на овај начин бити на најнепосреднији начин упознати са применом робота и осталих иновативних технологија“, рекао је  Стеван Ковачевић, помоћник председника Општине Рума задужен за образовање и културу.

У оквиру ове поделе претходно је вртићу Полетарац обејту Првомајска уручена вредна опрема у виду лаптопа, пројектора, пластификатора, камере, светлећег стола и три мобилна стола који су у складу са опремањем вртића по програму „Године узлета“. Опрему је до сада добио 91 вртић у Србији у укупној вредности нешто већој од 270 хиљада долара.

Да је значај ове опреме огроман за школе сведочи и чињеница да су захваљујући овим донацијама у школама створени тимови који учествују на такмичењу  у програмирању и управљању дроновима под називом „Знањем за будућност“, које је такође уврштено у званични календар такмичења Министарства просвете.

 

Подсетимо, прошле године, захваљујући иницијативи Ротари клуба Рума, наш град био је домаћин зонског такмичења у програмирању и управљању дроновима, а такмичење је одржано у Спортској хали. Најбоље оцењени су се пласирали на државно првенство под називом „Знањем за будућност“ које је одржано у Београду, а завидне резултате на републичком такмичењу показала су деца из ОШ „Душан Јерковић“ из Руме.

Loading