Брестач прославио славу

Обележавање сеоске славе у Брестачу јуче је почело церемонијом полагања венца на споменик палим борцима и жртвама фашизма. Венац су положили заменик председника општине Пећинци Зоран Војкић и председник Савета Месне заједнице Брестач Бранислав Ковачевић, а Војкић је том приликом истакао да су наши преци изнад свега ценили слободу и били спремни да се за њу боре, и поручио да и ми, њихови потомци, морамо бити спремни да ту борбу наставимо.

Ловачко друштво Брестач је за најмлађе организовало радионицу „Дружење са ловцима у природи“. Председник Друштва Предраг Крњулац је малишане едуковао о томе да се лов не састоји само од одстрела дивљачи, већ да ловци и чувају природу и животиње, и показао им како да припремају и постављају прихрану за дивљач у зимском периоду. Стреличарско удружење „Инстинктивац“ из Шимановаца је за најмлађе Брестачане одржало обуку у руковању луком и стрелом, а едукација је зачињена сокићима и кобасицама које су деца сама испекла на логорској ватри.

Нешто иза поднева је почео дефиле коњских запрега и јахача у организацији брестачких узгајивача коња. Дефиле је окупио 47 учесника, а и мештани Брестача су имали прилику да се провозају запрегама, чему су се посебно обрадовала деца.

Шицара у организацији Ловачког друштва Брестач окупила је 100 такмичара у гађању класичних мета и 35 у гађању глинених голубова. Прво место на класичној шицари освојио је Ђорђе Петровић из Попинаца, друго Сима Крестић из Руме, а треће Вуле Ђурашковић из Новог Сада. У гађању глинених голубова најуспешнији је био Марко Војновић из Буђановаца, друго место је освојио Горан Миловановић из Прхова, а треће Спасоје Павић из Деча.

У првенственој утакмици одиграној у поподневним сатима, домаћи ОФК „Брестач“ је тријумфовао над ФК „Цар Урош“ из Јаска резултатом 2:1.