Ру: Бесплатна анализа земљишта

Већ неколико година уназад пољопривредници у Општини Рума користе могућност бесплатне анализе земљишта. И ове године локална самоуправа је обезбедила пет милиона динара за анализу 2200 узорака земљишта, а интересовање пољопривредника је велико. Велики број румских паора ради редовно анализу земљишта поштујући препроуке стручњака о количини потербних минералних ђубрива, а посебно ове године када су вештачка ђубрива скупа.

Добре пољопривредне производње нема без пуне агротехнике, а самим тим и анализе земљшта. У румској лабораторији сваке године се бесплатно уради 2200 узорака што финансира локална самоуправа. Највећи део румских пољопривредника анализу ради редовно, а медју њима је и Душан Нинковић пољопривредник из Стејановаца.

Наш саговорник каже да је веома важно поштовати препуруке које се добију од пољопривредних стручњака, а посебно сада када је евидентан недостатак минералних дјубрива, а ли и њихова виша цена у односу на прошлогодишњу.

Подсетимо анализа земљишта је веома важна јер добро је познато да су и вишак, али и манајак минералних дјубрива лимитирајући фактор за квалитет, али количину приноса гајене биљне врсте. Управо због тога анализа је обавезна, а убудуће они пољопривредници који редовно не буду радили анализу неће моћи да региструју своје газдинство.

Златко Марковиновић

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*