Нова кинеска фабрика у Руми

У Руму стиже једна од највећих инвестиција у последњих тридесет година. У питању су нови погони кинеске компаније Хаитиан Груп.

Кинеска компанија Хаитиан купила је две парцеле у Индустријској зони Румска петља површине око 36.5 хектара на којима ће у првој фази бити саграђене хале од око 100.000 метара квадратних.

Очекује се да ће радови на изградњи почети већ ове године, пријем првих радника почетком следеће, а крајњи рок за реализацију је 2024. година, најављују у компанији.

“Први разлог зашто смо дошли је тај што смо у Општини Рума препознали поуздану локалну самоуправу која има капацитета да испрати наше амбициозне пројекте, то је и доказала професионалношћу и ефикасношћу у раду. Други важан разлог је свакако положај Руме, добра повезаност ауто-путевима. Важно је истаћи да наша компанија неће само улагати у Руми већ ће сарађивати и са бројним локалним компанијама, тако да ће ова инвестиција помоћи развој и Руме, али и целе Србије.“, каже директор компаније.

Кинеска компанија ће запослити око три стотине радника, који ће зарађивати од 650 до преко хиљаду евра месечно.

Ова инвестиција је значајна како са аспекта отварања нових радних радних места, ангажовања високо и средње квалификоване радне снаге, као и великог броја коопераната са територије наше општине, тако и са финансијског аспекта због прилива средстава у општински буџет у износу од 3 милиона евра од продаје земљишта чиме дефинитивно још једном доказујемо бонитетност и успешан рад и пословање наше општине. Компаније које доносе просперитет, иновативност, могућност напретка и отварање нових пословних могућности су и те како добродошле у нашу општину, јер овако значајном инвестицијама и добрим пословањем стварамо нашим суграђанима услове за још бољи и квалитетнији живот“, истакла је председница Општине Рума Александра Ћирић.

Компанија има фабрике у Немачкој, Аустрији, Турској Тајланду, Бразилу, Мексику, Индонезији и Индији, а ово јој је прва инвестиција у Србији.

Погони нове компаније налазиће се у Индустријској зони Румска петља, иза погона кинеско данске компаније Хелткер, тако да ће ово бити још једна кинеска инвестиција у Руми, али уједно и највећа инвестиција у последњих тридесет година. Како је најављено, вредност инвестиције је 100 милиона евра, а у Руми ће се производити , машине за бризгање, цнц машине, машине за ливење под притиском и аутоматизацију.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*