КУЛТУРНИ ЖИВОТ У БИКИЋ ДОЛУ

Организован културни живот Русина у Бикић Долу почиње 1941. године, када је изграђена школа. Први културни догађај значајан за Бикић До било је освештање темеља основне школе у Бикић Долу 21. децембра 1941. године, када је у том месту и отворена школа. Први учитељ Михајло Ковач доселио се из суседног Беркасова, а у оквиру школске зграде имао је и стан. Школа почиње да ради тек касније, и то 12. марта 1942. године, али учитељ Михајло Ковач ипак окупља децу, држи предавања, а са старијима у Бикић Долу почиње певачке пробе, где је било око 30 чланова.

Услед ратних прилика и дешавања на Сремском фронту, културни рад у селу је престао све до 29. јула 1945. године, када је на свечаности поводом завршетка школске године изведено 26 тачака, хорско певање и неколико позоришних комада. Учитељ Ковач купује књиге за школску библиотеку, па је тако 1945. године купио 14 нових наслова. Пред крај школске године ученици учествују са две хорске песме на великом програму у Шиду заједно са ученицима из Беркасова, Моловина, Сота и Привине Главе.

На иницијативу учитеља Михајла Ковача, у Бикић Долу је основана филијала Матице русинске. У оквиру Матице русинске је 9. јануара 1946. године основано и КПД „Иван Котљаревски“. У склопу тог друштва, које је на самом почетку бројало око 60 чланова, основан је и мешовити хор и аматерско позориште.

Аматерско друштво је припремало неколико позоришних комада: „На синокосу“, „Будала“, „Жена-бида“ и други, па су са њима наступили прво у свом месту, а касније и у другим местима шидске општине.

КПД „Иван Котљаревски“ 1949. године припрема неколико позоришних комада и то „Жељени конар“ и „Наталку Полтавку“. Са првом представом Друштво учествује на такмичењу русинских драмских секција у Шиду и 5. марта 1949. године заузима друго место. Друштво је са поменутим драмским комадима наступило у Петровцима, Миклушевцима, Бачинцима, Руском Крстуру и Врбасу.

Библиотека и читаоница се премештају те, 1950. године, из школе у Задружни дом, па 25. априла, као гости учествују чланови КПД „Хавријил Костељник“ из Руског Крстура са својим тамбурашким оркестром, фолклором и певачима, а такође и КПД „Ђура Киш“ са фолклором и хором. Курс за музичку и фолклорну секцију одржан је 25. јануара 1951. године и трајао је пет дана. Тог дана основана је музичка секција у Бикић Долу.

Од 11. до 12. априла 1952. године у Бикић Долу одржана је смотра драмских секција КПД за срез шидски. КПД „Еуген Бревак“ из Бачинаца наступио је 11. априла са представом „Франтовњица“ Петра Ризнича и КПД „Бранко Радичевић“ из Сремске Митровице са представом „Сеоски берберин“ од Вукосављевића. КПД „Иван Котраљавски“ наступило је 12. априла са представом „Сумњиво лице“. На смотри се нису појавили КПД „Ђура Киш“ из Шида и КПД „Тарас Шевченко“ из Беркасова.

Школске 1962/1963. године у Бикић До као учитељи долазе Меланија и Васиљ Мудри, сређују библиотеку која је у то време имала само 86 књига и почињу са организовањем културно-просветних активности у школи, а затим и у селу, где су одржани програми за Дан Републике (29. новембер), Нову годину, Дан жена и други.

Крајем 1968. године у Бикић До долази сарадник Српске академије наука и уметности др Душан Дрљача и ради истраживање у вези са колонизацијом и насељавањем Русина у Срем.

Културни живот се појединачно одвијао о празницима који су били везани више за школу него за неке датуме од значаја за само село. Тако је било све до 1997. године, када је на фестивалу „Червене пупче“ (Црвени пупољак) наступио Бикићанин Зденко Лазор с песмом „Рибар“. На поменутом фестивалу наступило је и КУД „Бикић“, које је за ту прилику окупио учитељ Славко Нађ из Руског Крстура, тадашњи учитељ у Бикић Долу.

КПД „Ђура Киш“, како је опредељено у његовом Статуту, у 2007. години почео је да проширује своју делатност и на друга русинска места у шидској општини. Плесна група КПД „Иван Котљаревски“ почела је са радом 2007. године. Од 2011. године, доласком Борислава Барне за кореографа у Бикић До, у КПД „Иван Котљаревски“ су оформљене две групе играча, и то млађа и старија фолклорна група.

Певачка група „Бикићанке“ је први наступ имала 2009. године, када је 4. децембра у селу обележаван Дан Месне заједнице и истовремено Дан ослобођења села. Бикићанке су у то време почеле да раде у оквиру Удружења жена.

Од 2011. године женској певачкој групи придружује се и новооснована мушка група и на наступима учествују као женска, или заједно обе групе као мешовита певачка група.

Као круна рада мешовите певачке групе, 2015. године снимљен је CD који се зове Хижочко стара (Кућице стара).

На почетку 2009. године, у организацији РТ Војводине, а на идеју о. Михајла Режака, у оквиру одржавања традиције Русина у Срему, снимљен је филм Виљијов вечар у Бикич Долу (Бадње вече у Бикић Долу). У поменутом снимању учествовали су сви мештани Бикић Дола који су чланови КПД „Иван Котљаревски“. Данас у Бикић Долу постоје две културне манифестације: једна је традиционални Русински бал, а друга – традиционални обичај рушења мајског дрвета, манифестација под називом „Пришли нам Русадља“. У обе манифестације укључени су сви чланови КПД из Бикић Дола.

Зденко Лазор

*реализацију пројекта „Руснаци зоз Войводини“ помогло Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*