Словачка ношња осликана на тањирима

Пензионерка Ана Очовај из Старе Пазове 50 година негује словачку традицију и обичаје на врло специфичан начин. Наиме, она осликава тањире мотивима словачких ношњи.

Најпре је то радила, како каже, за своју душу, затим су за радове биле заинтересоване комшинице, да би се потом прочуло по целоj Старој Пазови да Ана израђује права мала уметничка дела. Њени радови тада су кренули пут Америке и Аустралије, а данас красе и многе домове и у другим далеким земљама.

Осликавање тањира сам почела пре тачно пола века јер сам хтела да сачувам од заборава наше ношње. Број купаца се , мало по мало, повећавао а моја љубав према овој врсти уметности била је све јача- истакла је Ана која се није зауставила на соликавању тањира већ је почела да осликава и друге предмете, попут чаша, даски, тикве.

Уметница из Старе Пазове прави и сувенире од стиропора, слика на платну, прави магнете, бави се и пирографијом.

-Да би осликала један тањир или неки други предмет, не треба ми много времена. Четкица у руке, акрилне боје и тако настају мала уметничка дела- објашњава пензионерка из Старе Пазове.

Радове ове надарене Словакиње имали су прилику да виде посетиоци бројних манифестација у нашој земљи. У Шиду је добила признање за најбољи сувенир направљен од стиропора а усмена не може ни да наброји.

Излагала сам и у Завичајном музеју у Руми, где је месец дана трајала самостална изложба. Такође, учествовала сам и на Сајму туризма у Београду, где сам на штанду локалне туристичке организације осликавала тањире и веома велики број посетилаца био је заинтересован за мој рад. Чак су и жене из Мађарске купиле тањире које су понеле као сувенир са сајма- објашњава Ана Очовај која на крају разговора истиче да јој се јављао велики број жена које су заинтересоване да им пренесе знање.

-Доста ми се јављају жене заинтересоване за моје радове, питају како осликавам предмете и вољне су да их научим, да се и оне опробају. Шта год видим и свиди ми се, то покушам и да урадим па је тако и са сликама од сламе. Ипак, највише осликавам тањире и искрено да вам кажем, како који осликам тако га одмах и продам. Било је различитих жеља и захтева, и свима изађем у сусрет- истиче Ана Очовај из Старе Пазове и на крају додаје да је веома срећна јер и она, на свој начин, доприноси очувању словачке традиције и културе.

Пројекат Словаци у Старој Пазови“ суфинансира Општина Стара Пазова. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.