Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ из Руме: Чувари традиције и културе

FOTO/ arhiva

Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ из Руме већ више од пет деценија игра значајну улогу у очувању и промоцији српске народне музике и игара. Основан 1969. године, са значајном прекретницом 2004. ансамбл окупља талентоване извођаче који с великим ентузијазмом представљају богатство српске фолклорне традиције.

Током година, ансамбл је успео да стекне углед не само на локалном нивоу, већ и у ширем региону, учествујући на бројним фестивалима и културним манифестацијама. Чланови ансамбла активно раде на истраживању, очувању и представљању народних игара и песама, са посебним акцентом на аутентичност и изворност.

„Бранко Радичевић“ је познат по динамичним и енергичним наступима који остављају дубок утисак на публику. Ансамбл редовно организује и радионице, чиме подстиче млађе генерације да се упознају са народним традицијама и укључе у културни живот свог краја.

Овај ансамбл је не само умешан у очување фолклора, већ и у развој локалне заједнице, доприносећи културном идентитету Руме и Србије у целини. Најновији пројекти и наступи планирани су за предстојећу сезону, а ансамбл позива све љубитеље фолклора да им се придруже у обележавању и очувању наше културне баштине.

Верни чувари нашег културног наслеђа Ансамбл народних игра и песама „Бранко Радичевић“ традиционално сваке године учествује на манифестацији Румско културно лето, а тако је било и ове године. Наступом на платоу испред Културног центра последњег дана манифестације дочарао је румској публици само део лепоте српског фолклора и народне традиције.Румљани су уживали у врсним изведбама различитих стилских жанрова, у којима је румски АНИП „Бранко Радичевић“ представио фолклорну народну баштину Срема, Косовског Поморавља, Подунавља, Славоније, Топлице и Пчињског округа.

На затварању манифестације Румско културно лето наступили су Народни оркестар и Женска певачка група АНИП-а.
 Овим концертом уједно је и завршена манифестација Румско културно лето.
„Крај лета за нас значи почетак нове сезоне. Овој јубиларној, 55. по реду, посебно се радујемо, а овај концерт био је сјајна увертира за све оно што нас очекује у наредним месецима“, каже Петар Поповић, уметички руководилац АНИП-а.
„Краљице у Руми: Оживљавање традиције кроз фолклор“
Посебан допринос очувању традиције и кутлре АНИП је дао кроз оживљавања обичаја „Краљице“.

„Краљице“ или „русалије“, како их називају у појединим областима, имале су јасно дефинисане улоге и готово увек су се појављивале у време Духова (Русалија) односно педесет дана после Ускрса. „Руса“ на словенском језику значи вила стога је у народу постојало веровање да су оне душе несретно умрлих девојака.

„У многим крајевима краљице су се изобичајиле, као у Шумадији где су почетком двадесетог века тај обичај изводиле још само Ромкиње, а на више места само су се још старије особе сећале краљица из свог детињства. Опште је правило било да у краљице иду најлепше девојке и оне које добро певају.“

Први пут, после више од 150 година, у опход по насељу кренуле су 2015. године када је и остварен комплетан задатак пројeкта који је финансирала Општина Рума под називим „Да и нашим шором Краљице крену“.

Сада Краљице постају део традиције која се одржава у Руми и преноси на нове генерације. После литургије и причешћа, Краљице обилазе и певају пригодне песме по румским домаћинствима и установама.

Пројекат “Културни мозаик Руме”  суфинансиран је од стране Општине Рума. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Loading