Стављена тачка на некадашњу депонију у Руми: На месту депоније посађена трава

Некадашња градска депонија у Руми данас изгледа овако – узвишење покривеном зеленилом од скоро девет хектара. Ових дана радници Комуналца вредно раде на озелењавању овог простора, који су данас заједно са Министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић обишли председник Скупштине Општине Рума Срђан Јовановић и председник Општине Рума Душан Љубишић.

„Практично овим пројектом завршен је можда један од највећих еколошких проблема у историји Руме – дакле, допонија која је више од 40 година постојала овде, више не постоји. Још једном бих се захвалио министарству које је учествовало са зналајним финансијским средствима да се цео овај пројекат реализује. И додао бих да онај проблем који се јављао бар два три пута годишње – да се депонија запали па смрди, тај проблем сада више немамо“, рекао је Душан Љубишић, председник Општине Рума.

Подсетимо, санација и затварање несанитарне депоније почело је у мају ове године, а пројекат је завршен неколико месеци пре рока, те временски услови дозвољавају радове на озелењавању овог простора.

„У првој фази одрађена је биогасна мрежа за отплињавање депонијског гаса. У питању је биогасна мрежа са биотрновима и са везом са бакљом где се тај гас спаљује када достигне потребну комбинацију гасова. Затим смо одрадили постављање геосинтетичких материјала за дренажу тог гаса, за контролисано прикупљање за дренажу воде и затим покрили са овом плодном земљом где смо засејали траву и данас се симболично завршава сеање те траве“, навео је Мирослав Новаковић, представник компаније извођача радова.

У Србији је до сада затворено осам несанитарних деопнија, а општина Рума је пионир у решавању питања несанитарних депонија и може послужити пример за друге како треба да се поступа и реши питање одлагања отпада, рекла је министарка Ирена Вујовић која је симболично заједно са председником општине посејала траву на месту некадашње депоније.

„Оно што је важно када овакве локације санирамо јесте да пре свега имамо добру сарадњу са општином. Председник Општине који је данас овде, и који је био и у тиму претходног руководства, снажно је заговарао овај пројекат, али пре него што смо кренули у рекултивацију и санацију је била неопходна одлучност снага локалне самоуправе да стави траку да каже сада је готово са неправилним одлагањем отпада на овој локацији да се организују тако да одвозе свој отпад на регионални центар Срем-Мачва и тек тада можемо да приступимо потпуном затварању ове локације“, рекла је Ирена Вујовић, министарка за заштиту животне средине.

Министарка је пдосетила да затварање депније није јефтин посао који траје две године и истакла да је читав посао урађен по европским стандардима и у складу са законом, како би било безбедно за животну средину и здравље људи.

Loading