Манифестација „Мачкаре” или Премундурени дани- традиционана манифестација Хрватског културно-просвјетног друштва „Томислав“у организацији

Сваког фебруара у Голубинцима, селу у општини Стара Пазова, одржава се манифестација „Мачкаре” или Премундурени дани, који су дани весеља, радости и лудовања, време када је све дозвољено. Покладе или народни обичаји, настали у паганском, предхришћанском периоду који славе култ сунца и долазак пролећа, задржали су се у Србији до данас.

Манифестацију традиционално организује  Хрватско културно-просвјетно друштво „Томислав“ уз подршку Месне заједнице Голубинци, покладни обичај стар преко 250 година.

Некада давно боравивши у Голубинцима један путописац је написао:,,Има једно прелепо село у Срему, вредни и марљиви људи живе у њему,али имају три дана у години кад цело село полуди“.

Ове године, одржане су 21. “Мачкаре” у сремском селу И за ову манифестацију многи су рекли да, “што је Рио за свет, то су Голубинци за Срем”.

Борис Вај, члан Хрватског културногпросвјетног друштва „Томислав“  објаснио је да манифестација означава почетак Ускршњег поста, али и нови пролећни вегетациони циклус приказивањем магијско-религијских радњи.

-Мачкаре су у Голубинце дошле пре 250 година насељавањем људи из тадашње Далмације и Херцеговине. Ова манифестација је много значајна за нас зато што покушава да очува традицију Хрвата у Војводини, најпре у Срему али тако и у читавој Србији-  рекао је Вај и додао да је карневал ове године с обзиром да се држава први пут, од како су Голубинци уврштени на мапу Европских карневалских градова, укључили у организацију:

-Нама у селу долазе многобројни гости из Србије, били су нам гости из Лесковца, Бање Ковиљаче, Шапца, Новог Сада… Планирамо да ова манифестација из године у годину буде све већа и да нам долазе и гости из земаља региона и европских земаља.

На овогодишњим “Мачкарама” улицама Голубанаца продефиловали су учесници маскирани у ролер-костер, плесна група Самба Србија из Новог Сада понела је са собом дух бразилског карневала, рок групу Вампири, Штрумпфове и морнаре који су своје креације и кореографије нпредставили а бини испред дворца Шлос.

Део манифестације представља И покладно јахање које се организује дан уочи Карневала, када коњаници обилазе мештане, те уз песму и пригодну здравицу, уживајући у обичајима и традицији и најављују велику манифестацију – Карневал на улицама Голубинаца.

 

Пројекат „ Очување идентитета и традиције Хрвата у Срему – Očuvanje identiteta i tradicije Hrvata u Srijemu “ суфинансира Министарство информисања и телекомуникација РС. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је делио средства.

„Мачкаре“ у Голубинцима-дефиле  извор -ТОО Стара Пазова

 

 

Svake veljače u Golubincima, naselju u općini Stara Pazova, održava se manifestacija Mačkara ili Dani maskiranja, dani veselja, radosti i ludnice, vrijeme kada je sve dopušteno. Poklade ili narodni običaji, nastali u paganskom, prethrišćanskom periodu, koji slave kult sunca i dolazak proleća, zadržali su se u Srbiji do danas. Manifestaciju već tradicionalno organizira Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Tomislav“ uz potporu Mjesne zajednice Golubinci, pokladnog običaja starog preko 250 godina.

Svojevremeno je jedan putopisac koji je boravio u Golubincima zapisao: „Ima u Sremu lijepo selo, žive tu vredni i marljivi ljudi, ali ima tri dana u godini kad cijelo selo poludi.“

Ove godine održane su 21. „Mačkare“ u sremskom selu A za ovu manifestaciju mnogi su rekli „što su Rio za svet, to su Golubinci za Srem“. Boris Vaj, član Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Tomislav“, pojasnio je kako manifestacija označava početak Uskrsnog posta, ali i novog proljetnog vegetacijskog ciklusa prikazom magijskih i vjerskih radnji.

 

-Mačke su u Golubince došle prije 250 godina doseljavanjem ljudi iz tadašnje Dalmacije i Hercegovine. Ova manifestacija za nas je vrlo važna jer nastoji očuvati tradiciju Hrvata u Vojvodini, prije svega u Sremu, ali i u cijeloj Srbiji – rekao je Vaj i dodao da je karneval ove godine, s obzirom na to da je zemlja za Prvi put, otkako su Golubinci uvršteni na kartu europskih karnevalskih gradova, uključeni u organizaciju:

 

– U naše selo dolazi mnogo gostiju iz Srbije, imali smo goste iz Leskovca, Banje Koviljače, Šapca, Novog Sada… goste iz regije. i europskim zemljama. Na ovogodišnjoj „Mački“ ulicama Golubana prodefilirali su učesnici maskirani u rolerkosterima, duh brazilskog karnevala sa sobom je donijela plesna grupa Samba Srbija iz Novog Sada, svoje kreacije i koreografije predstavili su rock sastav Vampiri, Štrumpfovi i Mornari na pozornici ispred dvorca Schloss.

Dio manifestacije je i pokladno jahanje koje se organizira dan prije samog poklada, kada konjanici obilaze građane, te uz pjesmu i prigodnu zdravicu uživaju u običajima i tradiciji te najavljuju veliki događaj – poklade na ulicama Golubinca.