Концерти за памћење, незаоставан део културног мозаика

Румско културно лето, манифестација која се већ традиционално одржава у Руми, била је реализована и овог лета. У периоду од 28. јуна до 30. августа Румљани и сви посетиоци  имали су прилику да прате богат културно-уметнички програм. У оквиру оводишњег Културног лета одржавани су концерти, позоришне представе, ликовне изложбе, предавања из различитих области културе, као и књижевни догађаји. Општина Рума је покровитељ ове манифестације, а у реализацији програма учествовали су Културни центар “Брана Црнчевић”, Завичајни музеј Рума, Градска библиотека “Атанасије Стојковић” Рума и Туристичка организација Општине Рума.

Пред крај лета и ове манифестације, на Градском тргу у Руми одржана су два концерта за памћење и то дан за даном. Последњег четвртка у августу пред препуним тргом запевао је Баја Мали Книнџа.Неколико хиљада посетилаца испунило је градски трг, а Бајин концерт оправдао је сва очекивања.

Хитови су се низали као на траци, а у једном тренутку на бину је изашла и девојчица носећи транспарент на ком су писале две речи – Баја, најбољи. Скоро трочасовни концерт према речима организатора протекао је без иједног инцидента и оправдао је сва очекивања.

Мирко Пајчин познатији као Баја Мали Книнџа, српски је певач. Популарност је стекао током рата у бившој Југославији певајући песме ратне родољубиве тематике.Песме су му углавном окренуте величању српства и српске историје .Своју популарност је стекао за време деведесетих година прошлога века, а по томе што су на концерту у Руми присуствовали махом припадници млађе популације, могло би се рећи да популарност овог певача не јењава, те је концерт коментарисан као пун погодак .

Након Баје, у петак је пред публику на тргу у Руми , дан након, наступила поп дива Јелена Карлеуша. Пред почетак концерта ова музичка звезда , која је једна и најутицајних личности из јавног живота о чему сведоче бројни пратиоци на друштвеним мрежама , дала је интервју за медије у којем је истакла да је први пут Руми и да је презадовољна организацијом свог концерта. након фотографисања са фановима , поп дива извела је енергичан наступ певајући старе и нове хитове а све је опет пратила многобројна публика коју су опет махом чинили млади.

Према речима организатора, као и претходних година, трудили су се да испуне различите укусе а број посетилаца на помету два концерта доказ је да су у томе и успели.

Подсећања ради, међу бројним концерима у оквиру Културног лета, пре Румљанима су се нашли  Звонко Богдан,  Рибља чорба, Партибрејкерси, неко се можда највише радовао румском средњошколском бенду „Погрешно скретање“ или фестивалском наступу Николе Врањковића у Културном центру, а неко је пак уживао у концерима Мирослава Илића, Саше Матића или Ане Бекуте.

Од локација на којима се ова манифестација реализује, налазе се Завичајни музеј, Градска библиотека, Културни центар и Градски трг. Укуси су различити али без обзира који преферирате, највише се препричавају концерти одржани у самом центру Руме. Оваква дешавања наставиће да буду део сада већ добро познате манифестације јер су они доказ да музика спаја .

Пројекат “Културни мозаик Руме”  суфинансиран је од стране Општине Рума. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.