Раст минималне цене рада за 2025. годину за 13,7 одсто

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић саопштио је да је на данашњој седници Социјално-економског савета (СЕС) постигнут договор о томе да минимална зарада за 2025. годину износи 53.592 динара на месечном нивоу, што је за 13,7 одсто више у односу на ову годину.

Вучевић је, обраћајући се медијима након седнице Савета, истакао да је ово први пут после шест година да се одлука донесе кроз дијалог на СЕС-у, а не да је Влада Србије доноси једнострано, напоменувши да поменути износ први пут покрива минималну потрошачку корпу.

Премијер је прецизирао да ће минимална цена рада бити 308 динара по часу, при чему овогодишњи минималац изражено у еврима износи 404, а следеће године ће бити 457.

То је значајно, поновно двоцифрено повећање уз све ове околности које се дешавају у свету, региону и наравно у Србији. Мислим да је ово озбиљан економски резултат, нагласио је он.

Према његовим речима, притом се водило рачуна о томе да се не угрози раст бруто друштвеног производа, рад послодаваца, број компанија, радних места и буџетска и фискална стабилност, као и да се не зауставе највеће инвестиције.

Ако будемо са председником Републике успели да договоримо велику акцију смањења износа потрошачке корпе и цена важних животних намирница, мислим да ће овај резултат бити још значајнији за наше грађане, рекао је Вучевић.

Раст минималне цене рада за 2025. годину за 13,7 одсто

Први потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали оценио је да је велика ствар то што је одлука о висини минималне зараде донета консензусом послодаваца, синдиката и Владе.

Важно је што смо успели да минималном зарадом покријемо минималну потрошачку корпу из маја, што је био захтев синдиката и наш велики циљ, навео је Мали и додао да ће вредност радног часа порасти са 271 динар на 308 динара.

Према његовим речима, у апсолутном износу то значи да ће минимална зарада са садашњих 47.335 динара бити повећана на 53.592 динара.

У еврима то значи да ћемо од 1. јануара наредне године минималну зараду повећати са садашњих 404 евра на 457 евра. Дакле, прелазимо ту границу од 450 евра за минималну зараду, рекао је Мали, подсетивши на то да је 2010. године минимална зарада у Србији била само 15.700 динара.