Рума: Прво легализација, а потом и модернизација Фабрике воде

Општина Рума решавајући вишедеценијске проблеме у водоснабдевању реализовала је неколико пројеката обнове и унапређења водоводног система, од којих је сигурно један од најважнијих био стављање у рад новоизграђеног цевовода.

Крајем прошле године уместо некадашњег магистралног цевовода од азбест цемента фи 500, који се протезао од Фабрике воде и пролазио испод новог ауто-пута Рума-Шабац, у функцију је стављен новоизграђени цевовод фи 700, од дуктилног лива, који омогућава далеко боље и поузданије водоснабдевање грађана пијаћом водом.

Следећи корак ка унапређењу система за водоснабдевање, а самим тим и обезбеђивања бољег модела пословања јавног предузећа „Водовод“ јесте реконструкција Фабрике воде у близини насеља Фишеров салаш.

Да би се кренуло у реконструкцију Фабрике воде у Руми и побољшало водоснабдевање, неопходно је прво легализовати сам објекат и уредити имовинско правне односе. Први корак учињен је на последњој седници Скупштине општине Рума, где је покренут процес преноса власништва земљишта на Фишеровом салашу са АП Војводине и Републике Србије у својину Општине Рума. Фабрика воде на Фишеру налази се на територији Града Сремска Митровица, а земљиште делом припада Републици, а делом Покрајини. Преносом власништва и легализацијом објекта ствара се могућност конкурисања за средства са виших нивоа власти.

Поред реконструкције и модернизације самог објекта Фабрике воде, обезбедиће се услови и за бушење нових бунара.

Подсетимо, у склопу пројеката унапређења водоснабдевања председник Општине РумаДушан Љубишићје напоменуо да ће се посебна пажња посветити мештанима Витојеваца и Грабоваца и да ће се, у сарадњи са Покрајином, извршити радови који ће становницима ова два села у домове донети квалитетну пијаћу воду.

Loading