Министарка просвете у посети Сремској Митровици

Аутор фотографија: Министарство просвете

Министарка просвете у Влади Републике Србије Славица Ђукић Дејановић, стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Јакуп Бериш и директор за вештачку интелигенцију Фондације „Петљаˮ Небојша Васиљевић посетили су ученике који похађају Летњу школу програмирања у Сремској Митровици.

Ова школа одржава се трећу годину заредом и окупља талентоване и мотивисане ученике који су завршили више разреде основне школе – од петог до осмог, и показују додатну заинтересованост за програмирање и информационе технологије.

Ђукић Дејановић је том приликом истакла да је веома важно то што су ученици добили прилику да и на овај начин унапређују своје знање из области програмирања и информационих технологија.

Она је навела да ресорно министарство ради на подизању дигиталних компетенција ученика од најранијег узраста и на обезбеђивању квалитетних услова за рад и учење.

Према њеним речима, ученици већ од првог разреда имају предмет Дигитални свет, на коме развијају алгоритамски начин размишљања и уче како да безбедно и функционално користе информационе технологије, а Информатика и рачунарство су обавезан предмет за ђаке од петог до осмог разреда.

Министарка је изразила захвалност партнерима на овом важном заједничком пројекту, организацији УНДП и Фондацији „Петљаˮ, који су препознали потребе наших ученика и важност њиховог усавршавања.

За учешће у Летњој школи програмирања, која се организује у две смене, ове године се пријавило више од 300 девојчица и дечака, из 70 општина, што је највећи број до сада, указала је она и додала да је, такође, приметан пораст интересовања девојчица из године у годину.

Бериш је подвукао да је важно да сви ученици и ученице имају једнак приступ квалитетном образовању, оценивши да су вештине програмирања изузетно важне као припрема за послове будућности, без обзира на будући избор професије.

Из тог разлога, како је навео, са партнерима из Министарства просвете и Фондације „Петљаˮ припремљени су бесплатни материјали за учење и организују се школе програмирања, летњи и зимски кампови за децу, где могу да стекну нова знања и вештине.

Он је изразио задовољство због тога што је повећано интересовање за ове школе, а посебно међу девојчицама, и поручио да ће УНДП наставити да подржава све програме чији је циљ јачање дигиталних вештина, нарочито за младе генерације.

Васиљевић је објаснио да је кроз три године организације Летње школе програмирања, тим Фондације „Петљаˮ прилагођавао програм интересовању ученика, а методика наставе је усавршавана на основу искуства предавача и стручног сарадника – психолога.

Полазници и њихови родитељи позитивно оцењују предаваче, озбиљан приступ учењу, време за релаксираније активности, попут квизова знања, спортских турнира и излета, комуникацију са организаторима и мотивацију деце за даљи рад по повратку са Летње школе програмирања, навео је он.

Током једнонедељног програма, полазници школе имају прилику да прошире своја знања из програмирања и да се упознају и разговарају са стручњацима из ИТ индустрије.

Поред тога, уживају у слободним активностима попут излета, спортских активности и друштвених игара. Такође, Национални контакт центар за безбедност деце на интернету помогао је ученицима и ученицама да сазнају више о ризицима и изазовима у дигиталном свету.

Летњу школу програмирања реализују Програм Уједињених нација за развој и Фондација „Петљаˮ, у партнерству са Министарством просвете и уз подршку Владе Србије, у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских комптенција – ка радној снази будућностиˮ, наводи се у саопштењу.

 

Аутор фотографија: Министарство просвете

Loading