Унапређење домаћег свињогојства и сточарства важан задатак Владе

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Александар Мартиновић разговарао је данас са представницима кланица и предузећа која се баве производњом и дистрибуцијом меса и месних прерађевина.

Мартиновић је подсетио на то да је почетком недеље разговарао и са представницима Удружења произвођача свиња Мачва о проблематици узгоја свиња у Србији и откупној цени товљеника.

Он је истакао да је остварен помак у договорима са прерађивачима, те да је процењено да ће цена у августу износити 230 динара, са тенденцијом благог раста, што је био апел министра, а на основу захтева које су изнели одгајивачи свиња из Мачве.

Кланичари су, нагласивши да су до сада увек наилазили на разумевање и имали веома коректну сарадњу са Управом за ветерину Министарства пољопривреде, навели да ће прихватити сугестију министра, као и да ће у наредном периоду куповати домаће свиње у значајно већим количинама, што је такође била тема разговора министра са одгајивачима.

Кланичари су указали и на изазове са којима се они, као прерађивачи, суочавају у свом раду, а Мартиновић их је позвао да доставе предлог мера којима би могло да се унапреди домаће свињогојство и сточарство, што је важан задатак и циљ Владе, те додао да ће им врата ресорног министарства увек бити отворена за разговоре и сарадњу.

Састанку су присуствовали и саветник председника Владе Данило Голубовић, државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Ливија Павићевић, помоћник министра пољопривреде Ненад Катанић и директор Управе за ветерину Живко Матијевић.

У име предузећа ЗЗ „Трлићˮ у разговору је учествовао Павле Пауновић, затим Бојан и Горан Ђокић испред предузећа „Браћа Ђокићˮ, Зоран Матијевић у име кланице „Матијевићˮ, Драган Миладиновић испред предузећа „Јухор“, Миленко Ђурђевић у име кланице „Ђурђевићˮ, Радослав Недељковић испред кланице „Недељковић“ и Братислав Богатић у име предузећа „Агропапукˮ.

Loading