I u regionu Srema u toku su pripreme za berbu jabuke. Poljoprivredni stručnjaci ističu da postoje različite metode određivanja vremena berbe, koje svakako zavise od toga da li se jabuke smeštaju u hladnjaču, ili se odmah plasiraju na tržište. Ukoliko se jabuke ostavljaju u hladnjaču, berba može da počne i ranije, uz napomenu da se tako skladište samo zdravi plodovi.
Za dobar i kvalitetan rod jabuke pored primene svih propisanih agrotehničkih mera, veoma je važan i momenat početka berbe plodova. Iskusni voćari znaju kada treba početi berbu, a poljoprivredni stručnjaci ističu da posotoji nekoliko metoda na osnovu kojih se tačno zna kada je pravo vreme za taj posao. Kao što postoje različite metode za određivanje momenta berbe, tako postoje i različiti načini branja jabuke.
Ovome dodajmo i podatak da se u hladnjaču smeštaju samo zdravi i neoštećenei plodovi. U suprotnom može doći do propadanja zdravih plodova, bez obzira da li su u boks paletama ili gajbicama.
Leave a Reply