Većina voćara u Sremu već je završila rezidbu voća, posebno jabučastih vrsta, dok je kod koštičaviš vrsta rezidba još u toku. Oni koji su rezidbu završili obavljaju i zimsko prskanje i pripremaju se za primenu svih ostalih mera nege u zasadima. I voćare, ali i poljoprivredne stručnjake plaše prolećni jutarnji mrazevi koji mogu da nanesu veliku štetu voću, posebno breskavama.
Prolećni mrazevi nisu neuobičajena pojava ni u regionu Srema. Da li će i kolika štea biti zavisi od stepena razvića biljke, kažu poljoprivredni stručnjaci. Primera radi, kad otpočne cvetanje, biljke su veoma osetljive i pojava mraza od -4 ºC može izazvati štete i do 90%.
Uzevši u obzir veličinu oštećenja, prolećni mrazevi se po intenzitetu mogu podeliti na: slabe, sa temperaturom vazduha od -0,1 ºC do -2 ºC; umerene, sa temperaturom vazduha od -2,1 ºC do -4 ºC i jake, sa temperaturom vazduha ispod -4 ºC. Recimo i to da stepen oštećenja voća zavisi i od trajanja i učestalosti pojave mrazeva, tako da njihova česta pojava može dovesti do potpunog uništenja roda. Sremski voćari očekuju da se to ove godine neće desiti, ali su ipak spremni i na mere zaštite od mraza, kako bi imali što bolji kvalitetniji rod.
Leave a Reply