Прослава кинеске Нове године у кампу кинеске компаније у Иригу која гради Фрушкогорски коридор

Милиони људи широм света у овом тренутку заузети су припремама за један од највећих фестивала у години – Лунарну нову годину која почиње првим младим месецом. У суботу 10. фебруара за Кинезе нова година – година дрвеног змаја , а у кампу кинеске компаније ЦРБЦ у Иригу која је задужена за изградњу Фрушкогорског коридора, организована је прослава. Прослави су осим представника и запослених компаније присуствовали и председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић са сарадницима.

Челично пријатељство Србије и Кине

„Дошли смо да увеличамо дочек кинеске Нове године за коју смо чули да се слави 12 дана. Ми смо дошли код наших пријатеља Кинеза где смо и добро забавили, пробали њихову традиционалну храну, било је наравно и неких озбиљнијих тема. Али на првом месту је празнична атмосфера. По неписаном правилу они за празнике одлазе кући у Кину да прославе са својим породицама, али су многи због обима посла на Фрушкогорском коридору остали овде, тако да смо дошли да заједно прославимо кинеску Нову годину. Они добро знају да су добродошли овде и да треба да се осећају као код своје куће и не постоји ни један разлог да се не осећају тако“. рекао је председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић.

Делегацију Општине Ириг, Полицијске станице Ириг и Бање Термал Врдник, у име компаније ЦРБЦ примио је Ванк Баогант , руководилац Секције 2 Фрушкогорског коридора, који обухвата деоницу од Парагова до Руме, укључујући и тунел.

„Драги наши пријатељи,браћо и сестре из Србије,желим вам срећу и здравље у години змаја. Живело челично пријатељство Кине и Србије. Само заједно настављамо напред. Србија је прелепа и велика земља са богатом и славном историјом и културом. Људи су такође веома гостољубиви И љубазни. Веома сам срећан што радим и живим овде. Пошто имамо задатак да завршимо, не можемо да нову годину прославимо са нашим породицама. Иако је Кина тамо далеко, овде увек можемо да осетимо атмосферу кинеске нове године. Прославићемо је заједно са нашом браћом и сестрама из Србије.“, рекао је Ванг Баоганг, ПР ЦРБЦ за секцију 2 која обухвата изградњу тунела.

Традиционално за нову годину Кинези фарбају јаја, овај пут са специјалним мотивима Србије и Кине. 

У Кампу је био приређен свечани програм, а пристуни су могли да се опробају у разним играма и спортовима.

 

Лунарна нова 2024. година почиње 10. фебруара и трајаће до 28. јануара наредне године.  Змај је у кинеској традицији митско биће познато по својој моћи, мудрости и поштењу, док се дрво повезује са растом, развојем и успехом. То значи да ће 2024. година бити година нових почетака и великих достигнућа.

Милена Божић