Прекогранична сарадња на очувању традиционалних заната и јачању положаја жена

Потпредседница Владе Републике Србије, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић присуствовала је данас Дипломатском дану у оквиру Прве регионалне колоније пустовања вуне у Сремској Митровици.

Догађај је окупио жене из Србије и Босне и Херцеговине које се баве пустовањем и заинтересоване су за очување традиције и регионалну сарадњу у циљу стварања заједничких рукотворина са етно мотивима пограничног поднебља.

Гојковић је нагласила да је колонија у Сремској Митровици потврда да култура заиста представља најснажнију спону међу појединцима и друштвима и да је, заједно са туризмом, важна привредна грана.

Она је истакла да се Првом регионалном колонијом пустовања вуне и стварањем заједничких рукотворина са мотивима прекограничног поднебља граде нови мостови сарадње, подстиче економско оснаживање жена из сеоских средина и даје печат очувању културне баштине овог поднебља.

Потпредседница Владе је навела да је очување културног наслеђа један од приоритета културне политике Србије и у том циљу, уз изванредну сарадњу са Етно мрежом, Министарство културе од ове године спроводи конкурс за подршку пројектима из области заштите и савремене интерпретације старих традиционалних заната и њихове примене.

То је један од показатеља још свеобухватније бриге наше државе како за културну баштину, тако и за подстицање развоја старих традиционалних заната, њихове примене у савременом стваралаштву, очување и преношење знања, рекла је Гојковић.

Гојковић је оценила да су жене окупљене у колонији пустовања вуне, које су самоуке или су израду рукотворина научиле од својих мајки или бака, прави чувари наслеђа и позитиван пример девојчицама.

Преносећи вештине и знања млађим генерацијама, оне показују и да се од свог рада може живети, а истовремено, неговати оно највредније што су нам преци оставили у аманет – традицију, закључила је потпредседница Владе.

Учесницама су се обратили градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Пламена Халачева и амбасадор Аустралије у Србији Данијел Емери.

Прву регионалну колонију пустовања вуне у оквиру пројекта „Заједно за културни туризам – Прекогранична сарадња за бољи друштвено-економски развој и очување традиционалних заната” организовали су „Етно мрежа” и НАЛЕД, у сарадњи са удружењем Босанске рукотворине.

Аутор фотографија: Дарио Константиновић