Pećinci: Siguran posao posle škole Pećinci: Siguran posao posle škole
Deset svršenih srednjoškolaca tehničke škole u Pećincima smera industrijski mehaničar dobilo je odmah nakon školovanja posao u kompaniji Boš, kojka posluje na teritoriji ove... Pećinci: Siguran posao posle škole

Deset svršenih srednjoškolaca tehničke škole u Pećincima smera industrijski mehaničar dobilo je odmah nakon školovanja posao u kompaniji Boš, kojka posluje na teritoriji ove sremske opštine. U pitanju je projekat dualnog obrazovanja, tokom kog su đaci bili na praksi u Bošu tokom trogodišnjeg školovanja, a danas su u zgradi opštine Pećinci svečano uručeni ugovori o radu.

Prva generacija učenika profila industrijski mehaničar završila je školovanje u okviru projekta “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji” koju pod pokroviteljstvom nemačke vlade sprovodi Nemačka organizacije GIZ i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Miloš Tatić iz Šimanovaca jedan je od 10 učenika koji su uspešno maturirali u junu, a od danas poseduju i ugovor o radu u nemačkoj kompaniji Bosch koja posluje u Šimanovcima. Miloš kaže da su tokom dualnog obrazovanja, odnosno praktične nastave u Bosch-u imali priliku da nauče praktičan deo posla i da su spremni da se odmah ukljulče u proizvodni proces.

DSC_0112

Trogodišnji profil industrijski mehaničar uveden je prvi put u tehničkoj školi “Milenko Verkić Neša” u septembru 2014.godine u okviru javno-privatnog partnerstva  između Opštine Pećini, GIZ-a i kompanije “Robert Bosch”. Đaci tokom školovanja obavljaju praksu u Bosch kompaniji i osposobljeni su da održavaju industrijske mašine. Ovo je prvi projekat takve vrste u Srbiji ,napominje Jovanka Jovanović, direktorka BOSCH-a u Srbiji. Ona dodaje da je posebno ponosna na činjenicu da se radi o trogodišnjem obrazovanju  koje teba promovisati.

 

Ova kompanija, moglo se čuti ulaže u obrazovanje zaposlenih, pa je tako u pogonima u Srbiji na praksi 75 učenika i studenata, za šta kompanija ulaže oko 235.000 evra. Za đake je to od velikog značaja jer odmah nakon škole mogu računati na zaposlenje, kaže Radovan Živković iz Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja. Na ovaj način se takođe brine o smanjenju nezaposlenosti, kaže Predsednica Opštine Pećinci, Dubravka Kovačević Subotički. Koncept praktične nastave za profil industrijski mehaničar podrazumeva  tromesečnu praksu u kompaniji u drugoj godini školovanja, a dva puta po tri meseca u završnoj godini.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar