Koliko je tačno zavisnika od igara na sreću u Srbiji?

Tačni podaci

 

Svedoci smo učestalim tvrdnjama, često i katastrofičarskim ocenama, o rapidnom porastu broja zavisnika od igara na sreću u Srbiji. Problem sa ovakvim iskazima je u tome što ni u čemu nisu zasnovani na egzaktnim naučnim istraživanjima, pa se u javnosti sreću potpuno neutemeljene brojke, koje često znaju da idu i do više stotina hiljada.

 

Medicinski stručnjaci i nadležne ustanove koje se u Srbiji bave ovom problematikom, u proteklom periodu su sprovodili istraživanja i javnost obavestili o svojim podacima.

 

Pre nego što iznesemo egzaktne podatke, važno je napomenuti da je svaka brojka, čak i da je 1, nešto što se mora ozbiljno shvatiti i na čemu se mora proaktivno raditi.

 

 

Ipak, iznošenje nasumičnih brojki koje se neretko preuveličavaju i stotinama puta, osim što su logički neodržive, nikome ne čine uslugu.

 

Evidencija Specijalne bolnice

 

Prema najnovijim dostupnim podacima Specijalne bolnice, relevantne zdravstvene ustanove u Srbiji za lečenje bolesti zavisnosti, godišnje se sa problemima zavisnosti od igara na sreću ovoj ustanovi obrati između 150 do 200 osoba. U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je iznosi 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

 

Istraživanje o igrama na sreću i maloletnicima

 

Kada bi se ukazalo poverenje brojkama koje često srećemo u domaćim medijima a koje iznose neodgovorni pojedinci, to bi značilo da u Srbiji postoji više zavisnika od igara na sreću nego samih igrača. U tom smislu, istraživanje organizacije „Solidarnost za decu“ na uzorku od 1100 ispitanika pokazalo se da je tek 0,6% maloletnika imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću.

 

Sprovedeno je u novembru 2023, sa uzorkom ispitanika na teritoriji cele Srbije. Tema je bila učestvovanje maloletnika (od 13 do 17 godina) u igrama na sreću. Prikupljanje podataka je vršeno intervjuisanjem dece i njihovih roditelja telefonskim putem, uz punu zaštitu identiteta ispitanika, s obzirom na to da je reč o najosetljivijem delu populacije.

 

Ovo istraživanje pokazalo je još nešto – niti jedan ispitanik nije izjavio da je mogao lično da se kladi u objektima kompanija koje se bave priređivanjem igara na sreću, što je podatak koja ohrabruje, jer pokazuje da priređivači igara na sreću poštuju odredbe člana 6 i 10. Zakona o igrama na sreću, koje to najstrože zabranjuju i sankcionišu.

 

 

Maloletnici i pristup igrama na sreću – nulta tolerancija članica UPIS

 

Imajući u vidu činjenicu da je za online klađenje zakonom propisan i jasno uspostavljen sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću – praktično je nemoguće da se maloletnici uključe u ovaj vid igara na sreću mimo nadzora roditelja. Stoga možemo  sa sigurnošću  potvrditi da su zakonska regulativa i odgovornost priređivača članica UPIS na vrlo visokom, tačnije najvišem nivou.

 

 

 

 

15 godina najviših standarda prevencije i zaštite maloletnika

 

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već deceniju i po aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije „Moguće je prekinuti“ ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

 

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

 

Projekat „I jedan je mnogo“

 

UPIS i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti uskoro pokreću unapređeni projekat prevencije pod nazivom „I jedan je mnogo“. Kao što je navedeno u samom uvodu, i jedan jedini igrač kod koga se razvije zavisnost povod je za temeljnu analizu i još kvalitetniji rad.

 

Zato će fokus ovog projekta biti na organizovanju serije predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz interaktivne i ovoj populaciji prilagođene video klipove.

 

Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.