Bačka Palanka: KUD “Abrašević” sinonim za očuvanje narodne igre i pesme Bačka Palanka: KUD “Abrašević” sinonim za očuvanje narodne igre i pesme
Centar za tradicionalnu kulturu i umetnost “Kosta Abrašević” iz Bačke Palanke je kulturno-umetničko društvo koje uz velike napore pokušava da očuva narodnu igru i... Bačka Palanka: KUD “Abrašević” sinonim za očuvanje narodne igre i pesme

Centar za tradicionalnu kulturu i umetnost “Kosta Abrašević” iz Bačke Palanke je kulturno-umetničko društvo koje uz velike napore pokušava da očuva narodnu igru i pesmu. Prošle godine obeležili su 40. godinu postojanja, a sudeći po planovima za budućnost, očekuje ih još uspeha.

Na adresi Jugoslovenske armije 17 u Bačkoj Palanci, nalazi se armija od 320 članova KUD “Abrašević”. Na raspolaganju im je raznovrstan sadržaj, folklorna sekcija, pevačke muške i ženske grupe, baletska sekcija i narodni-tamburaški orkestar. Postoje već 41 godinu u nastojanju da očuvaju tradiciju. Da li su u tome uspeli?

Trudimo se da opstanemo, jer je ovo moderno doba gde deca više provode vremena sedeći za kompjuterom i uglavnom ih tradicija i kultura ne interesuje mnogo. Mi se trudimo da kroz radionice, nastupe i koncerte, predstavljanje našeg folklornog društva po školama deci dočaramo čime se bavimo, da ih privučemo i pokažemo odakle su njihovi preci, rekla je Ljiljana Žihlavski, umetnički direktor Centra za tradicionalnu kulturu i umetnost “Kosta Abrašević”.

A odakle su i ko su pokazuju i svetu – odlaze na takmičenja u inostranstvo i vraćaju se u Palanku bogatiji za još jednu nagradu.  Ono sto posebno pamte je festival folklora u Istanbulu na kom su osvojili prvu nagradu.

Nastupamo i putujemo, trudimo se da sve folklorne grupe, budu zastupljene na nastupima, istakla je Žihlavski.

I kada prođe ovaj letnji predah, Abraševic  nastavlja svoju misiju. Od septembra uvode dve nove sekcije za roditelje. Rekreativnu igračku i pevačku. Tako će, kažu, roditelji rame uz rame sa decom moći da pokažu svoj talenat.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar