У Сремској Митровици отворен медомат

Сремска Митровица први је град у Војводини у коме је постављен медомат. На иницијативу локалне самоуправе, Регионалне развојне агенције „Срем“, Специјалног резервата природе „Засавица“ и Друштва пчелара „Јован Живановић“, Митровчани сада имају прилику да свакодневно купују мед на медомату постављеном у на тераси Туристичког инфо центра.

На иницијативу града Сремска Митровица, Регионална развојна агенција Срем, у партнерству са Покретом Горана из Сремске Митровице и Удружењем пчелара „Јован Живановић“ из Сремске Митровице, обновила је пашњак „Ваљевац“, срце Специјалног резервата природе „Засавица“, којим управља Покрет Горана, и успоставила одрживу производњу засавичког меда. Ова активност подржана је од стране Европске уније, кроз пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији“.

Заштићено подручје најпре је унапређено уклањањем агресивних врста грмова и дрвећа, а прикупљена крчевина са пашњака је затим искоришћена за производњу дрвног брикета, који се дистрибуира социјално угроженим групама.

„Наш циљ је био да вратимо пашњак „Ваљевац“ у некадашње еколошки повољно стање и задржимо мање групе жбунова багренца који представљају извор најквалитетнијег полена. Тако смо допринели да се на овај простор уједно враћају и пчелари са својим кошницама и пчелињом испашом“, рекао је Милан Мирић, директор Регионалне развојне агенције Срем.

Поред тога, у оквиру ове иницијативе, у оквиру Туристичког инфо центра града Сремска Митровица , Удружење пчелара „Јован Живановић“ поставило је први градски медомат за продају засавичког меда без посредника, који се добија управо од полена ових жбунова багренца.

Пашњак „Ваљевац“, представља један од највреднијих локалитета у СРП „Засавица“, са изузетним биодиверзитетом. Смањење сточног фонда и интензитета испаше на деловима овог пашњака изавало је обрастање пашњака инвазивним коровима, жбуњем и дрвећем, због чега су поједини делови пашњака, пре сређивања, били потпуно неприступачни и неуређени. Пројекат је допринео побољшању стања овог заштићеног подручја кроз просторно планирање биодиверзитета и успостављање еколошки прихватљивог начина производње хране – меда. Набавку брикетирке, која прикупљену биомасу обрађује у еколошки прихватљиво гориво – брикет и аутомата за продају меда је суфинансирала Европска унија.

„Овај пројекат нам показује како можемо принципе социјалне одговорности укључити у активности које се спроводе у локалној заједници јер ће се сав произведени брикет доделити социјално угроженим домаћинствима на подручју Сремске Митровице, за потребе грејања у зимском периоду“, истакао је заменик градоначелнице Сремске Митровице Петар Самарџић. Брикетирање доприноси сузбијању емисије гасова са ефектом стаклене баште, чиме доприносимо борби против климатских промена, а град Сремску Митровицу чини још здравијим местом за живот, додао је Самарџић.

Катарина Сајц, портфолио менаџерка у Програму Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, истакла је да овај пројекат омогућава одрживу производњу хране – меда, на иначе недоступним подручјима заштићеног природног добра. „Поред тога, пројекат показује како се у пракси спроводи циркуларна економија и адекватно коришћење расположивог локалног ресурса – биомасе“, додала је Сајц.