У Новом Саду почео међународни скуп посвећен антимикробној резистенцији

У Покрајинској влади је синоћ отворена 3. Међународна научна конференција „Антимикробна резистенција – тренутно стање и перспективе“, која се одржава од 16. до 18. маја у Новом Саду, уз учешће више од 80 истраживача из 15 земаља.

Овај скуп је прилика за домаће стручњаке из свих области савремене науке у медицини, ветерини и заштити биља да са стручњацима из Европе и Америке кроз предавања и радионице размене идеје и најновија знања и искуства у решавању проблема антимикробне резистенције.

Конференцију организује Департман за ветеринарску медицину Пољопривредног факултета у Новом Саду, под покровитељством Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност и Министарства науке и технолошког развоја и иновација.

На отварању се обратио подсекретар Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Пановски, који је истакао да ресорни секретаријат традиционално подржава овај скуп, али и друге скупове из области пољопривреде и научни рад уопште.

„Резистентност микроорганизама на антибиотике, антимикотике и друге лекове представља један од највећих изазова савремене науке у медицини, ветерини и заштити биља, и због тога је подршка у овој области изузетно важна“, казао је Пановски.

Он је додао да ће Секретаријат и надаље наставити да улаже у унапређење и промоцију стручног и научноистраживачког рада у области пољопривреде, с циљем да се заједнички подстакне стварање новог знања, те на тај начин помогне развоју пољопривреде и целокупном развоју државе Србије.

Председница Научног одбора конференције проф. др Зорана Ковачевић истакла је да ће поред истраживача који ће одржати предавања учесници скупа бити и више од 350 ветеринара, лекара и фармацеута.

„Ове године конференција се организује са концептом једног здравља, посматрамо проблем антимикробне резистенције кроз заједнички утицај људи, животиња и животне средине. Сви ми смо одговорни за настанак овог проблема, а исто тако покушаћемо заједно да дођемо до решења“, истакла је проф. др Ковачевић.

Продекан за наставу и међународну сарадњу на новосадском Пољопривредном факултету проф. др Бранко Ћупина нагласио је да та високообразовна установа у години обележавања седам деценија постојања, на осам департмана организује бројне домаће и међународне скупове, међу којима је и овај значајни скуп посвећен антимикробној резистенцији.