Унапређење коришћења софтверског решења е-Аграр кроз техничку подршку пољопривредним газдинствима и ученицима у 2024. години

Семинар „Унапређење коришћења софтверског решења е-Аграр кроз техничку подршку пољопривредним газдинствима и ученицима у 2024. години“ одржан је у румској Средњој стручној школи „Стеван Петровић Бриле“ у Руми. У питању је пројекат Министартва пољопривреде, водопривреде и шумарства са идејом да се еАграр што више приближи корисницима, посебно малдим људима који ће можда већ следеће године постати носиоци пољопривредног газдинства.

Од када је уведена платформа еАграр носиоцима пољопривредног газдинства је далеко лакше да дођу до субвенција и осталих подстицајних мера државе, а већ су сви заборавили на прикупљање разних докумената и чекања у реду на шалтерима трезора.

Како би се у будућности лакше долазило до свих средстава намењених пољопривреди и како би приступ еАграру био што лакши, министартво пољопривреде је организовало семнинар под називом „Унапређење коришћења софтверског решења еАграр кроз техничку подршку пољопривредним газдинствима и ученицима у 2024-ој години“.

Семинар у Средњој стручној школи“Стеван Петровић Бриле“ у Руми одржали су представници румске Пољопривредне стручне службе. Овај семинар у румској школи финанисрало је Министарство пољопривреде са основним циљем да се обуче за употребу еАграра како би одмах по завршетку школе на најбољи начин могли да користе ту платформу, без обзира да ли ће неко од њих бити носилац пољопривредног газдинства или не. У питању је још увек релативно нов софтвер а за младе људе овакав семинар је изузетно важан како би савладали прве кораке у његовом коришћењу“, казао је Синиша Тркуља из Пољопривредне стручне службе у Руми.

Ученици су веома заинтересовани за нова решења и нове технологије

Ученици румске школе у којој се школују будући стручњаци из области пољопривреде били су веома заинтересовани за овај семинар, посебно због чињенице да у будућности без коришћења еАграра неће бити ни субвенција. Након обуке ученици румске школе су добили и сертификате за похађање семинара, а многи од њих су већ имали прилику да се сретну са овом тематиком. У оквиру семинара ученици су научили како се пријавити на платформу, како правилно унети парцеле и како без грешке поднети захтев за подстицаје.

“Ми у школи ћемо се и даље трудити да нашим ученицима на најбољи начин представимо сва нова решења у пољопривреди, а коришћење модерних и нових технологија је за нас веома важно. Жеља нам је да наши ученици након завршеног школовања могу да све што су научили користе у свом газдинству, али и да пруже сву стручну помоћ и другима који се баш и не сналазе у коришћењу платформе еАграр. Поред тога што су из Пољопривредне стручне службе учествовали у овом семинару морам истаћи да ће та служба школи дати и опрему за практични део наставе који се односи на анализу земљишта, која је такође веома важна за успешну пољопривредну производњу ,“ рекао је Александар Мишковић директор Средње стручне школе „Стеван Петровић Бриле“ Рума.

Сасвим је извесно да ће се и платформа еАграр временом мењати и осавремењавати што за младје пољопривреднике неће бити већи проблем. Чињеница је да су млади информатички писменији и да све промене брже схватају, а недавно одржан семинар је показао да имају жељу да се у потпуности обуче за будућност у којој ће нове технологије свакако имати пресудни значај.