СМ: Спортом до ресоцијализације

Представљање пројекта “Фоотбалл Wоркс”, који се спроводи под покровитељством Ерасмус програма Европске уније, одржано је јуче у Хотелу Срем у Сремској Митровици. Циљ је окупљање затворских установа и фудбалских клубова широм Европе, како би се подстакла ресоцијализација осуђених лица кроз спорт, а званични партнер на овом пројекту је Казнено поправни завод Сремска Митровица.

Водећи партнери који управљају и координирају пројектом су холандска Управа за извршење кривичних санкција и холандска организација која окупља велики број професионалних клубова широм Европе.

“Пројекат подразумева пет фаза, свака од њих има три корака. Први корак обухвата одржавање фудбалског тренинга, кроз који осуђена лица уче о једанаест кључних вредности које промовише овај програм. Други корак су психоедукативне радионице и у оквиру трећег корака, то све што су научили, служи им у евентуалном процесу тражења посла”, рекао је о пројекту Марко Чобанов, организатор програма, односно васпитач у КПЗ Сремска Митровица.

Програм траје три године и осим сремскомитровачког затвора и фудбалског клуба „Раднички“, учествују Министарство правде Холандије, холандска невладина организација и два фудбалска клуба из поменуте земље, као и из Ирске, Норвешке, Немачке и Уједињеног краљевства.