СМ: ЗА ВИКЕНД “ФЕСТИВАЛ ПИЈАНИЗМА”

У Сремској Митровици ће се у периоду од 24. до 26. маја 2024. године одржати јубиларни 10. Фестивал пијанизма у организацији и реализацији Музичке школе „Петар Кранчевић“ и Уметничког удружења Кранчевић, а уз подршку Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Града Сремска Митровица, Градске управе за културу и спорт .

На овогодишњем Фестивалу ће наступити 223 учесника, што је рекордан број такмичара, у дисциплинама клавир соло, клавирски дуо и комплементарни клавир. Такмичари узраста од најмлађих до студената долазе из музичких школа, Академија и установа из 37 градова из Румуније, Мађарске, Бугарске Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе и Србије.

Значај Фестивала пијанизма се огледа у томе што доприноси популаризацији и промовисању уметничке музике, подстиче регионалну сарадњу, али и развија толеранцију и дух једнакости и пријатељства међу младим учесницима и учесницама. Организовањем Фестивала пијанизма пружамо сјајну и јединствену прилику младим пијанистима и пијанисткињама, да под менторством изузетних професора и професорки, покажу вишемесечни и вишегодишњи труд и рад, али исто тако и да се повежу и спријатеље са колегиницама и колегама из других градова у Србији, као и других држава региона. У светлу наведеног, верујемо да Фестивал има посебан значај за Град Сремска Митровица, као и за нашу Покрајину.
Чланови жирија су и ове године реномирани пијанисти и педагози: проф. емеритус Владимир Крпан из Загреба, др Дејан Јанковић са Академије умјетности у Бања Луци, спец. Грета Шећеркадић Гановић из Средње музичке школе у Сарајеву, Хелена Давидовић из Музичке школе “Михајло Вукдраговић” из Шапца, Предраг Шантек из Глазбене школе из Вараждина и мр Драгомир Братић из Музичке школе „Даворин Јенко“ у Београду.

У циљу прославе јубилеја, Фестивал пијанизма ове године има изузетан број поклона и новчаних награда за најуспешније такмичаре

Такмичарске локације су Галерија „Лазар Возаревић“ и Митровачка гимназија које су и ове године отворила своја врата Фестивалу пијанизма. Осим такмичарског дела који ће оцењивати два стручна жирија, јубиларни Фестивал има и врло интересантне концерте који ће бити одржани у Галерији “Лазар Возаревић”:

– Концерт отварања 10. Фестивала пијанизма на коме ће наступити прошлогодишњи лауреати,

четвртак, 23. мај, у 19:00 часова;

– Клавирски концерт, Милица Зидарић и Јелена Зидарић Зечевић,

петак, 24. мај, у 20:00 часова;

– Клавирски концерт: Омар Халиловић, класа проф. Амсал Гановић,

субота, 25. мај, у 20:00 часова;

– Концерт лауреата 10. Фестивала пијанизма,

недеља, 26. мај, у 18:00 часова.

Сви програм, како концертни, тако и такмичарски су отворени за јавност.

Директор Музичке школе је Бојан Јовановић, директорка Фестивала пијанизма је професорка клавира Милда Кузминац, уметничка директорка Фестивала професорка клавира мр Душанка Гавриловић и председница Уметничког удружења Кранчевић је професорка Мирјана Шевчук.