Сајам пољопривреде у Новом Саду најзначајнија привредна манифестација

Аутор фотографија: Тањуг и Јелена Павловић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Александар Мартиновић изјавио је данас да је Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду једна од најзначајнијих привредних манифестација, која осликава српску пољопривреду.

Мартиновић је, након што је са делегацијом Републике Малави обишао халу „Мастер”, халу 1А и халу органске производње, рекао да је поносан због могућности да наши грађани и произвођачи представе своје производе посетиоцима из региона, Европе и света.

Министар је рекао да се 47 одсто целокупне српске пољопривредне производње пласира на веома захтевно европско тржиште, што говори у прилог томе да наши пољопривредници имају капацитета и да њихови производи пролазе веома строге критеријуме који се односе на безбедност и квалитет хране.

Он је на штанду Министарства угостио и делегацију из Габонске Републике, у чијем је присуству одржао састанак са представницима БиоСенс института, при чему су представљене све могућности коришћења информационих технологија у области пољопривреде.

Они су потом обишли штандове Института за кукуруз „Земун поље” и произвођача пољопривредне механизације „Мајевица”, са којима је било речи о успостављању сарадње и куповине производа и механизације.

Мартиновић је, осврнувши се на претходно одржане састанке са делегацијама Малавија и Габона, нагласио да њихове земље имају потребе за пољопривредном механизацијом, за различитим врстама пољопривредних производа, нашом семенском робом, те рибом, а заинтересовани су и за стицање знања од наших пољопривредних факултета и реномираних института.

Он је, говорећи о све више траженој органској храни, најавио да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде уложити додатне напоре како би се више помогло произвођачима органских производа.

Мартиновић је уједно, у име Владе Србије, изразио захвалност представницима Републике Малави и Габонске Републике на томе што ће на Генералној скупштини УН у четвртак, 23. маја, гласати против резолуције о тзв. геноциду у Сребреници.

Министар је нагласио да су председник Републике и Влада Србије чврсто опредељени за мир, стабилност и развој свих држава насталих на простору бивше Југославије, али су, такође, опредељени и да бране част и достојанство српског народа.

Он је најавио да ће у наредном периоду бити потписан Меморандум о стратешкој сарадњи у области пољопривреде са Габонском Републиком.

Мартиновић је у оквиру данашњег сајамског програма говорио на конференцији коју је организовало ЈВП „Србијаводе”, при чему је том приликом истакао да посвећеност одрживом управљању водним ресурсима представља стратешки приоритет Владе.

Инфраструктурни пројекти које спроводимо и национална стратегија наводњавања коју развијамо показују нашу одлучност да се суочимо са свим изазовима, јер ово није само питање водопривреде, већ и националне сигурности и просперитета, закључио је министар.

Он је, приликом обиласка сајма, посетио и штандове Републике Српске и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије.

Извор/ https://www.srbija.gov.rs/
Преузете фотографије:
Аутор фотографија: Тањуг и Јелена Павловић