Обележен Светски дан заштите животне средине у Обедској бари

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић обратила се данас на обележавању Светског дана заштите животне средине у  Специјалном резервату природе „Обедска бара“, истакавши да смо дужни да уложимо максимум напора како бисмо неговали и очували не само Обедску бару и њене лепоте, већ и све друге природне бисере у Војводини и Србији.

„Последњих десет година сведоци смо да је захваљујући јединственом деловању свих нивоа власти и стручне јавности, процес заштите животне средине у нашој земљи у фокусу. Свесни смо важности очувања животне средине и континуирано указујемо на важност подизања свести грађана по овом питању“, изјавила је Гојковићева.

Према њеним речима, о свему томе најбоље сведочи податак да је Покрајинска влада за систем очувања животне средине у последњих седам година издвојила више од 100 милиона динара.

„Заштита животне средине остаће један од најважнијих приоритета нове Покрајинске владе“, рекла је председница Гојковић, нагласивши да на простору Покрајине данас постоје чак 124 заштићена подручја.

Обедска бара је најстарије заштићено подручје у нашој земљи и једно од најстаријих природних добара у свету. Стављена је под заштиту 1874. године.

Догађају су присуствовали и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег, председник Општине Пећинци Синиша Ђокић, државна секретарка Министарства заштите животне средине Сара Павков, директор ЈП „Војводинашуме“ Роланд Кокаи и директор Завода за заштиту природе Жељка Јеличић Маринковић.