Инђија: Уручен 91 уговор за енергетску санацију

У Инђији је додељено првих 91 уговор за субвенције за енергетску ефикасност, док се очекује да још толико домаћинстава добије субвенцију у текућем јавном позиву. Уговоре грађанима уручили су министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандовић и председник општине Инђија Владимир Гак.

„Грађани су највише заинтересовани за замену столарије – прозора и врата, тако је и у Инђији где је више од половине субвенција додељено за ову меру. Драго ми је и да се шест домаћинства одлучило за соларне електране, јер у овом делу Србије имамо довољно сунчаних дана, а соларне електране у зависности од 6кw могу да надоместе и годишње потребе просечног домаћинства за електричном енергијом“, рекла је министарка.

Нови јавни позив за доделу субвенција за мере енергетске ефикасности за 2024. годину биће расписан за неколико недеља а предвиђена средства од стране Министарства и Општине износе 30 милиона динара.

Председник општине Инђија Владимир Гак навео је да је интересовање грађана изузетно велико и да су због тога Министарство рударство и енергетике и општина издвојили више средства него што је првобитно било планирано, односно 24 милиона динара.

„Осим велике заинтересованости грађана, истакао бих и домаће извођаче радова који учествују у јавном позиву, јер на тај начин подстичемо и мале привреднике из нашег краја. Нећемо стати са овом врстом подршке грађанима и за пар недеља већ расписујемо нови јавни позив за доделу субвенција за енергетску ефикасност“, рекао је Гак.

Субвенције могу да иду до 65 одсто вредности инвестиције, ако се грађани одлуче за више мера енергетске ефикасности, док за социјално најугроженији могу добити до 90% бесповратних средстава.