Велики одзив грађана за превентивне прегледе

Mинистар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је данас да је одзив грађана на акцију превентивних прегледа Министарства здравља велики и да ће акција бити настављена.

У саопштењу Министарства здравља наводи се да је у једном дану преглед у некој од 200 здравствених установа широм Србије обавило укупно 38.598 грађана, док је превентивни систематски преглед обавило 2.406 деце.

Лончар је исказао захвалност грађанима на подршци овој акцији ресорног министарства, и посебно истакао велики труд и залагање свих здравствених радника, који су и данас били на својим радним местима.

Од изузетне је важности да се ојача свест о значају превенције и зато нас радује овако велики одзив грађана. Видимо да грађани са великим ентузијазмом долазе у своје здравствене установе, да кроз ове акције јача поверење између лекара и пацијената, да родитељи доводе децу на прегледе, истакао је министар.

Ове недеље, у периоду од 8 до 17 часова, у некој од 200 здравствених установа, сви грађани, и они без здравственог осигурања, били су у прилици да без заказивања и упута, брзо и ефикасно, провере крвну слику и измере крвни притисак, ураде УЗ стомака, тумор маркере и обаве дерматолошки преглед младежа, док су за децу организовани превентивни систематски прегледи, подсећа се у саопштењу.

И овога пута, сви пацијенти код којих је уочена неправилност приликом прегледа или у резултатима, одмах су упућивани на даљу дијагностику.

Значај ове акције Министарства здравља, поред чињенице да је приближно 95.000 грађана за само три дана акције обавило преглед, посебно показује податак да су код скоро 10 одсто пацијената, без икаквих симптома, откривена различита обољења, код којих је успешност излечења у директној вези са раним откривањем болести, истиче се у саопштењу.