Акција добровољног давања крви

Црвени крст Рума апелује и обавештава све хумане суграђане, уколико им здравствено стање дозвољава, да се одазову на акцију добровољног давања крви која се организује у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, у четвртак, 20. јуна 2024. године у периоду од 8 до 12 часова, у холу Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми.

Захваљујући хуманим људима, многи ће имати ослонац да наставе свој животни пут, јер је крв неопхода за лечење витално угрожених пацијента, за терапију онколошких болесника, за планиране хируршке интервенције, за хитне и ванредне ситуације У вези са добровољним давањем крви желимо да подсетимо да: Давалац кри може бити свака здрава особа од 18 до 65 година старости Давање крви је:

ДОБРОВОЉНО, АНОНИМНО, БЕСПЛАТНО

Жена може давати крв свака четири месеца, а мушкарац свака три месеца

Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму

Систем за узимање крви је за једнократну употребу, чиме се искључује свака могућност преноса било које болести на даваоца Пре сваког давања крви обавља се лекарски преглед и лабораторијске контроле Вишеструки даваоци крви добијају признања Црвеног крста Даваоци крви ослобађају се плаћања одређених партиципација за здравствене услуге.