Venci od ivanjskog cveća ispleteni u domovima, ali i na pijaci Venci od ivanjskog cveća ispleteni u domovima, ali i na pijaci
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Ivandan, praznik posvećen rođenju svetog Jovana Krstitelja. U narodu postoji verovanje da je Ivandan toliko veliki praznik... Venci od ivanjskog cveća ispleteni u domovima, ali i na pijaci

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju Ivandan, praznik posvećen rođenju svetog Jovana Krstitelja. U narodu postoji verovanje da je Ivandan toliko veliki praznik , da Sunce na nebu toga dana od straha tri puta stane. Najpoznatiji običaj na ovaj praznik je pletenje venaca od ivanjskog cveća. Pletu ga domaćice u svojim kućama, a mogu se kupiti i na pijacama.

Jedan od najpoznatijih običaja za Ivandan je svakako pletenje venaca od ivanjskog cveća. Bere se lekovito bilje, a ispleteni venci se stavljaju na domove i tu ostaju cele godine. Pletenjem venaca od ivanjskog cveća pokazuje se i da je priroda, u razvoju, došla do zenita. U vence se plete i drugo cveće, tako da oni koji ih prodaju, bave se i cvećarstvom.

Na pijacama venci različitih veličina, ali i cena. To naravno zavis od cveća koje se koristi pri pletenju tako da se prodaju po ceni od 300 dinara pa do 700. Kod pojedinih prodavačica venaca obavezna je porudžbina.

U vence ivanjskog cveća stavlja se i beli luk da kuću čuva od groma. Devojke, kroz taj venac, gledaju rađanje sunca da bi bile rumene kao ono. U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume “po Bogu i svetome Jovanu” stoga što se Jovan Kristitelj smatra uzorom poštenja.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar