Sremsko žito se oporavlja od niskih temperatura Sremsko žito se oporavlja od niskih temperatura
Hlebno žito u Sremu se oporavlja od niskih temperatura koje su na mnogim parcelama uslovile žutilo useva. Hlebno žito je kažu poljoprivredni stručnjaci  u... Sremsko žito se oporavlja od niskih temperatura

Hlebno žito u Sremu se oporavlja od niskih temperatura koje su na mnogim parcelama uslovile žutilo useva. Hlebno žito je kažu poljoprivredni stručnjaci  u različitim fazama razvoja, a što zavisi od roka setve, tako da ima parcela gde je tek počela faza bokorenja, kao i onih gde je žito u fazi početka vlatanja.

Sremski ratari su prihranu obavili na vreme, a prvi posao koji im predstoji na parcelama pod pšenicom je zaštita od korova i bolesti ukoliko je to potrebno. Zaštitu kažu stručnjaci, treba obaviti za desetak dana kada dođe do porasta dnevnih temperatura, a bilo bi dobro kada bi se zaštita od korova i bolesti uradila u jednom prohodu, uz napomenu da bolesti koje se sreću u ovo vreme  su pegavosti lista i stabla, pepelnica i rđa pšenice.

Kada  temperature vazduha počinju da rastu, pšenica kreće u svoj intenzivni porast „zatvara zemlju“ i pravi jednu mikroklimu u donjim spratovima useva, koja je povoljna za razvoj pomenutih bolesti. Kako pšenica raste, tako se i bolesti ’’penju prema gore“, uništavaju zelenu površinu i oštećuju usev. Ovakav usev bez dovoljne lisne površine nije u stanju da ostvari visok prinos, pa je potrebno obaviti njegovu zaštitu upotrebom fungicida, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar