Reljićev „Enkel“ nastavlja da niže priznanja Reljićev „Enkel“ nastavlja da niže priznanja
Na ovogodišnjem Festivalu duhovnog dokumentarnog filma u Zaječaru nagrada za najbolju režiju pripala je novinaru, uredniku i dokumentaristi Radio-televizije Vojvodine Aleksandru Reljiću za dugometražni... Reljićev „Enkel“ nastavlja da niže priznanja

Na ovogodišnjem Festivalu duhovnog dokumentarnog filma u Zaječaru nagrada za najbolju režiju pripala je novinaru, uredniku i dokumentaristi Radio-televizije Vojvodine Aleksandru Reljiću za dugometražni dokumentarni film „Enkel“ (Unuk).

Film govori o susretu preživele logorašice logora smrti Aušvic, Eve Mozes Kor i Rajnera Hesa, unuka komandanta tog logora. Nakon upoznavanja, njih dvoje zajednički pokreću borbu protiv negiranja holokausta, a Eva simbolično„usvaja“ Rajnera. Dirljiva, iskrena i pre svega, poučna priča, kroz koju se, sa jedne strane, prepliće sećanje na jedan od najstrašnijih zločina u istoriji čovečanstva, dok sa druge, poziva na praštanje i pomirenje, naišao je na odličan prijem kod publike, ali i stručne festivalske kritike. 2018. godine osvojio je nagradu programa Al Džazira Balkans Dok Film Festivala u Sarajevu, zatim, nagradu za najbolji dokumentarni film sa eks-JUprostora na Filmskom Festivalu „Prvi kadar“, nominovan je za evropski dokumentarni film godine na „PRIX EUROPA“ festivalu u Berlinu, dobitnik je specijalne nagrade na „New Balcan Film Festival“ –u u Švedskoj, nagrađen je za režiju u Sevastopolju, a u Perastu na Filmskom festivalu „Forteca“ dobio je specijalnu nagradu.

Film je nastao u produkciji Radio-televizije Vojvodine a uz podršku Filmskog centra Srbije.Producenti su Srđan Mihajlović i Miodrag Koprivica, a izvršna producentkinja je Vanja Kranjac. Autor filma je Aleksandar Reljić, umetnička direktorka Milica Stojanov, a snimatelji Viktor Prell i Goran Velemir. Muziku su komponovali Milan Kerezović i Mihajlo Obrenov, dok je film montirao Uroš Jandrić.

Da podsetimo, film je imao svoju svetsku premijeru na 65. Martovskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma u Beogradu 2018. godinenakon čega je prikazan u Novom Sadu, kada su se publici predtavili njegovi glavni protagonisti.

Nema još komentara.

Budite prvi koji ćete ostaviti komentar.

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Skip to toolbar